Átadták a „Legek Hídját” Törökországban, ezzel
több órával rövidül a Kusadasi menetidőnk
 
Ma adták át Törökországban, Çanakkale tartományban Lapseki-Gelibolu között a Márvány-tenger felett átívelő 1915 Çanakkale Köprüsü elnevezésű hidat, mely egyben a világ legnagyobb támaszközű függőhídja. Ez a nap a canakkalei tengeri győzelem 107. évfordulója. 
Lenyűgöző építmény és remek mérnöki munka. A híd 2023 méteres középső fesztávja a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára utal, a 318 méteres acéltornyok pedig 1915. március 18-át, a canakkalei tengeri győzelmet szimbolizálják. A tornyok színe piros-fehér a török nemzeti lobogóra emlékeztetve.
A hidat a legmodernebb eszközökkel látták el annak érdekében, hogy az ott átkelők teljes biztonságban lehessenek. Mesterséges intelligenciával felszerelt irányítóközpontból figyelik és ellenőrzik nemcsak a forgalmat, hanem az esetleges természeti és egyéb katasztrófákat is. Négy meteorológiai központtal vannak összeköttetésben, hogy folyamatos információ legyen a hidat érő szél sebességéről és irányáról. 98 kamerát és számtalan tűzérzékelő szenzort szereltek fel. A világítást Törökországban egyedülállóként, a világban is ritka példaként, LED technikával oldották meg.
334 méteres pillérmagasságával a világ legmagasabb függőhídja lett.
 

 

Kapcsolat/Elérhetőség