2020.08.29.
 
Aki hallja, adja át! 4.0
 
Tisztelt Utasaink!
 
Meglett a kegyelemdöfés a külföldi turizmusnak. Lassan csak kikristályosodott kormányunk fejében a koncepció. Anélkül, hogy bírálnánk kormányunk intézkedéseit, azért megjegyezném, hogy ebben a vírusos világban nagyfejszével operáltak, nem szikével.
A kormány intézkedéseiből kifolyólag az összes hátralévő görög és horvát útjainkat töröljük. Nem akarjuk az utazási szerződés szerint anyagi veszteségbe sodorni Önöket azáltal, hogy tovább működtetjük az utakat és kötbérezünk, mint mások, ha valakinek ellehetetlenül az utazása a bevezetett szabályok miatt.
Méltányosságból minden törölt utazás árát 100 %-ban visszatérítjük. A visszatérítést kérhetik utalványban, vagy készpénzben. Az utalványt a 2021-ben induló útjainkra lehet majd felhasználni.
Aki tud és szeretne segíteni, attól azt kérjük, hogy az utalványt válassza, mert akkor kevesebb „jószágot” kell levágnunk. Sajnos az idei szezonban a tavalyi, csak nyári 36 000 utazásból kb. 1500-at tudtunk teljesíteni, azokat is jelentős veszteséggel, mert nem volt meg a kritikus tömegű utas szám, pl. az egész országot lefedő gyűjtőjáratok üzemeltetésére sem. A július 27-i újraindulás után végig fél házzal járt 1-1 buszunk hételején-hétvégén a tavalyi heti 20-22 busz helyett. Képzelhetik, milyen veszteség volt összesen 20-30 utast Görögországba Korfu-Kefalonia-Zakynthos-Tolo, vagy Sarti-Marmaras-Paralia-Nei Pori-Parga üdülőhelyekre szétteríteni, csak azért, mert megígértük. Taxi ide, bérbusz oda, stb. Égettük a pénzt rendesen. Ez még csak a kötelező görög teszt idején volt. Erre tett most rá egy lapáttal a magyar karantén rendelet.
Támogatást egy 4 hónapos járulékkedvezményen kívül nem kaptunk, pénzt meg nem kerestünk. Ezért ennek az évnek a teljes működési költsége abból ment/megy, amit eddig felépítettünk 30 év alatt. Továbbá a szállásadóknak kifizetett előlegekből alig „laktunk” le valamit, még több mint 100 millió Ft van náluk, amire esély sincs, hogy visszakapjuk, maximum ha rendesek, akkor jövőre beszámítják.
Akik most kint vannak, azokat a következők szerint tudjuk hazahozni: Észak-Görögországból kedd helyett hétfőn hajnalban indulnak haza a buszok, hogy 31-e éjfélig magyar határt lépjenek. Görög idő szerint Marmarasból 05:15, Nei Poriból 06:15, Paraliáról 07:15, Párgáról 05:00 órakor. Sartin most pl. egy darab utas sem volt.
Dél-Görögországból szeptember 5-én lehet busszal hazajönni, részletesen majd csak az érintettekkel kommunikálunk. Őket megkérdeztük pénteken még a buszon, hogy vállalják-e a karantént, vagy egyből visszafordulnak, de mindenki vállalta.
Ezek lesznek az utolsó járatok, így akinek 2 hetes foglalása volt eheti indulással, annak a 2. hetét töröltük. Haza kell jönni 1 hét után. Ekkor a 2. hét szállás árát természetesen visszafizetjük. Ha valamelyik 2 hetes utas vállalja, hogy megoldja a későbbi időpontban saját költségen a hazautazást, annak – egyedileg - megpróbáljuk a szállását megoldani, ha a partnerek partnerek lesznek benne, de idegenvezető ekkor már nem lesz kint.
Tudjuk, hogy a mi profitunkon kívül az Önök álma, pihenése veszett el, amit nagyon sajnálunk. Nem tudtunk többet tenni, csak ennyit. A továbbiakban valószínűleg együtt kell élni a járvánnyal, míg a vakcina, gyógyszer meg nem lesz. Lehet, hogy drágább lesz jövőre az utazás, ha nem tudunk nagy tételben garanciával olcsón vásárolni szállásokat, ha alacsonyabb töltöttségű buszokkal és magas € árfolyammal kell kalkulálni, lehet nem lesz ingyenes gyűjtőjárat, lehet nem lesz szezon elején-végén csak buszjegy áron nyaralás. Lehet, hogy a fapadosok sem bírják ki az újraindulásig, de lesz turizmus.
 
A Turizmusnak Nem Kampó, mert szükségünk van rá! Ezt ne feledjék el!
 
Nagy Sándor ügyvezető
 
 
 
2020.07.28.
 
FIGYELEM! Debreceni és Debrecen környéki utasoknak a Covid-teszt beszerzéséhez az alábbi segítséget tudjuk nyújtani❗ 
 
"Tisztelt Nagy Úr!
 
Telefonos megbeszélésünk alapján:
 
Szerdán és szombaton 9-12 óra között várjuk a GRAND Tours-os utasokat az UD YouMED (volt REOF) Kft. Elméleti tömbi Irodájában, ahol előzetes ügyintézés, számlázás, fizetést (akár bankkártyás) követően a Fül-Orr-Gége Klinika kijelölt rendelőjében kerül sor a mintavételre.
A kinyomtatott, lepecsételt leleteket csütörtökön délután, illetőleg hétfőn délelőtt tudjuk átadni munkatársának.
Egy teszt ára 33 000.- Ft, amely tárgyi adómentes. Erről természetesen mindenki névre szóló számlát kap a regisztrációkor.
A PCR tesztek magyar és angol nyelven kerülnek leletezésre, ennek külön díja (más szolgáltatóval ellentétben) nálunk nincs!
Előzetes regisztráció az (52) 444-222 telefonszámon vagy e-mailben az info@reof.hu címen lehetséges.
A gyorsabb ügyintézéshez kérjük e-mailben az alábbi adatok elküldését: Név, Születéskori név, Születési idő, Születési hely, Anyja neve, TAJ, Irányítószám, Település, Utca, Hsz., Telefonszám."
 
A pontos cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. Az e-mailbe írják bele, hogy Önök grandos utasok!
Figyelem, a kész leleteket kollégánk elhozza és feltesszük a buszra, azért már utasainknak nem kell visszamenni!
 
Figyelem, a teszt mellett továbbra is kötelező a QR kód beszerzése is, melyről korábbi posztunkban olvashatnak kitöltési segédlettel, illetve kérdés esetén állunk rendelkezésükre: (52) 448-348
 
Ennyit tudunk segíteni, az ország más részein sajnos nincs ismeretségünk. 
 
2020.07.26.
 
Aki hallja adja át! 3.0
 
Tisztelt Utasaink!
 
 
 
Ha a kutya a kovászba ugrik, akkor is indítjuk július 31-től az összes dél és észak-görög turnusunkat az eredeti feltételek szerint.
Természetesen még most sincs fix információnk arról, hogy a görög kormány által bevezetett július 15.-29. között érvényes Covid teszt kérés meg lesz-e hosszabbítva vagy nem, de vélelmezzük igen és egyelőre arra készülünk. Olyan görög közlönyt találtunk ami július 22.- aug. 4-ig írja a teszt kérését. Bármilyen hivatalos hellyel kommunikálunk, senki nem tud semmit (vasárnap este!).
Így a játékszabályok a következők:
„A” verzió: nem kell teszt.
Boldogság, mert karantén sem kell Magyarországon, minden megy a maga útján.
„B” verzió: kérik a tesztet a görög határon.
Ebben az esetben az autóbusszal utazóknak a teszt árának 50 %-át „kifizetjük” oly módon, hogy beszámítjuk a 2021-es nyaralásuk árába kedvezményként. Ennek a menete úgy történne, hogy a teszt végzésénél kapott, névre szóló számlát el kell tenni és a következő foglalásnál leadni. Ez a kedvezmény nem átruházható másra.
Kérjük tájékozódjanak, hol tudnak csináltatni a lakóhelyük közelében PCR típusú Covid tesztet. Figyeljenek arra, hogy pénteki utaknál péntek éjfél körül, hétfői utaknál kedd hajnalban vagyunk a görög határon és ezekhez az időpontokhoz képest kérnék 72 órával előtte a tesztet. Pénteki induláshoz szerdán, hétfőihez szombaton kellene a mintát levetetni. A tesztekhez a határon az eredeti számlát is be kell mutatni, mert már a bulgároknál a határ előtt nagyban árulják feketén a hamis teszteket és rájöttek a görögök.
Kérik még a határon a QR kódot is, ami az interneten történő regisztrációt jelenti.
Egyéni utazóknak sajnos nem tudunk hozzájárulni a teszt költségéhez, esetükben kisebb az anyagi mozgásterünk.
Aki nem vállalja a teszttel való utazást az átfoglalhat a horvátországi utazásunkra vagy 100 %-ban visszatérítjük a részvételi díjat utalványban vagy készpénzben, ha lemondja az utat, de ezt feltételhez kötjük: a pénteki indulású utaknál kedden, hétfői indulású utaknál előző csütörtökön az utazás görög határ átlépésének időpontjában, igazolt információ alapján érvényben legyen a teszt szabály. Ez alapján kötbérmentesen lemondani az utazást pénteki utaknál keddtől, hétfői utaknál előző csütörtöktől lehet. Ezen idő előtt csak az eddigi szabályoknak megfelelő, normál lemondási feltételek érvényesek az ÁSZF szerint.
Ez az ajánlat egyelőre augusztus hónapi utazásokra érvényes.
Láttam már olyan sommás utas kommentet, ami szerint itt „az ügyvezető löki a rizsát”. Ebben a megközelítésben azt akarják kifejezni, hogy lényegtelen, esetleg nem igaz dolgokról beszélünk valamilyen előny elérése érdekében.
Remélem, nem így látja mindenki és értékeli, hogy próbálunk átláthatóan működni, meggyőzni Önöket, hogy lojálisak legyenek irántunk, hisz minket sem csak a profit vezérel. Átlátható működés az, hogy a foglalási rendszerünk nem árul zsákbamacskát. „Helyzetekben” próbáljuk megmagyarázni, mit miért teszünk.
A napokban kértünk Önöktől egy szavazást teszt ügyben. Az lett az eredménye, hogy kb. 90% nem vállalná az utazást a nem rajtunk múló teszt költsége miatt. Ezért próbálunk Önöknek segíteni, de sajnos az idei költségvetésünkbe nem fér bele ez a díj csak a jövő évibe. Próbálják meg összeszedni a teszt árát, ne maradjon el az utazásuk! Természetesen senkire nem akarjuk ráerőszakolni az utazást, de azért tettünk az ingyenes lemondásra ilyen utazáshoz közeli időpontot, mert folyamatosan változik minden, illetve késve követik a szabályozások az eseményeket. Lásd magyar karantén történet illetve ma még nem tudjuk biztosan kérnek-e csütörtökön tesztet.
Az aktuális dolgokról azonnal informáljuk Önöket, amint tudunk valamit!
Tudják, „kicsi Adria, több Balaton!”. Szerintem ezt úgy kell értelmezni, hogy elég 1 hétre menni az Adriára vagy Görögországba, mert ott mindig jó idő van, míg a Balatonból több kell, mert tudjuk, ott 1 hétig folyamatosan ritkán van jó idő!
 
Nagy Sándor ügyvezető

 

2020.07.15.
FRISSÍTÉS!
 
A konzuli oldalra mai napon felkerült új kiegészítő információ szerint NEM KELL KARANTÉNBA menniük azoknak sem, akik busszal/autóval érkeznek haza Görögországból, hisz az zöld ország! 
 
"A Magyarországi belépéssel kapcsolatos változások:
Görögországból közúton hazautazók számára fontos információ, hogy az ORFK közlése szerint a magyar határon, beutazásnál a gépkocsival/busszal belépni kívánó magyar állampolgárok esetében a kiindulási ország besorolását veszik alapul (tehát nem azt az országot, ahonnan közvetlenül magyar területre lép), így a Görögországból hazautazók – amennyiben igazolni tudják kiindulási helyüket - szabadon beléphetnek Magyarország területére."
 
Nagyon sajnáljuk azon utasainkat, akiket azért nem utaztathattunk ki hétfőn, mert vasárnap még a minisztériumból (!) is azt a választ adták, hogy kell a karantén és nem tesznek különbséget tranzit és nem tranzit utazók között! Sajnos sokak nyarát tették tönkre a döntésképtelenségükkel.
 
Hivatalos infó itt:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

 

2020.07.12.

Tisztelt Utasaink!

Aki hallja, adja át 2.0

Minden igyekezetünk ellenére, a magyar és a görög hatóságok mostani döntései alapján – karantén, Covid-teszt – a július 13-án induló észak-görög turnusaink NEM INDULNAK! Hétfőn még be tudnánk menni Görögországba, mert kinti tájékoztatás szerint csak szerda 0:00 órától kérik a tesztet és amíg nem működik a QR kódos rendszerük, addig kód nélkül is beengednek. Ugyanakkor az esetleges hazaérkezés kori karanténnak nem akarunk senkit kitenni, mert kormányunk eddig nem tett különbséget a szerbiai úti célú és a szerbiai tranzitos utasok között, pedig mi „zöld” országból jönnénk, megállás nélkül tranzitban! Folyamatban van az érintett utasok kiértestése, hogy holnap ne jelentkezzenek a már előrehozott indulási időben a felszállási helyen, mert a buszok üresen mennek le.

Egyéni utasoknak sem tudunk szállást biztosítani, mert ideiglenesen zárnak a házaink, de külön kérésre, saját felelősségre tudunk keresni nyitva tartó házat.

A kedden hazajövő utasok kedd hajnalban fognak hazaindulni, hogy szerda 0:00 óráig magyar határt lépjenek és ne kelljen karantén. Az idegenvezetők pontosítják az indulási időpontokat mindenkivel, de előre láthatólag a következők lesznek:

Kedden, görög (!) idő szerint: Parga 05:00 óra, Nei Pori 07:00 óra, Paralia 08:00 óra, Sarti 05:00 óra, Marmaras 06:00 óra. Észak-Makedonia - Szerbia felé fogunk hazajönni.

Egyéni utasainknak is azt javasoljuk, kedd éjfélig lépjenek magyar határt, ha nem szeretnének karantént.

A később induló turnusokról kicsit később kommunikálunk, de előzetesen az az álláspontunk, hogy amíg kötelező a görögöknél a Covid-teszt (jelenleg július 29-ig van érvényben), illetve a magyar karantén nem változik, addig nem utaztatunk Görögországba.

Egyben bejelentjük, hogy egész szezonra töröljük a török, spanyol és olasz útjainkat a bizonytalanságok miatt.

Akinek mi töröljük az útját, annak a következő lehetőségei vannak:

- Átfoglalhatnak későbbi görög útra (mert azért reméljük, ez a „csoda” is 3 napig tart).

- Átfoglalhatnak horvátországi nyaralásra.

- Visszafizetjük a teljes összeget, vagy ha lehetőségük van rá, akkor utalvány formájában kérjék vissza a befizetett pénzt, amit a 2021-es nyári utakra majd beválthatnak (vagy még az idén is, ha úgy alakulnak a dolgok).

A július 29. után induló görög turnusokat mi egyelőre nem töröljük. Aki ezeket szeretné lemondani, csak az Utazási Szerződés szerinti feltételekkel teheti meg.

Köszönjük megértésüket!

Nagy Sándor ügyvezető

 
2020.07.11.
 
Tisztelt Utasaink!

Aki hallja, adja át!

 

A Görög Kormány megint sörétes puskával lőtt.

Sok bolgár, román és szerb turistát találtak covidosnak, erre hivatkozva szigorítanak, de minden nációra.

Jelenleg - csak a médiából információt szerezve - július 14., kedd reggel 6 órától a bolgár Kulata - görög Promachonasi szárazföldi határon – más nincs nyitva beutazásra – 72 óránál nem régebbi PCR típusú negatív Covid tesztet kérnek vagy nem engednek be. Tudjuk, hogy ezt lehetetlen beszerezni térben, időben, pénzben a mi utasaink számára mindenkinek.

Ezért:

1, A július 13-i hétfői indulású görög buszokat minden felszállóhelyről 4 órával hamarabb indítjuk, hogy biztosan átérjünk a határon a teszt kérése előtt. Minden buszos és egyéni utast megpróbálunk elérni a mai napon telefonon. Ha valaki hamarabb olvassa ezt a posztot, hívhatja a debreceni irodát (06-52-448-348, 8:30-13:00 óráig), hogy ő már tud róla és pipáljuk ki a listán. Egyéni utasok is úgy tervezzenek, hogy hétfő éjfélig legyenek a görög határon.

2, A többi turnus indulásával kapcsolatban most nem tudunk információt adni, mert:

- Nem láttuk írásban hivatalos helyről (mint pl. Magyar Közlöny), hivatalos magyar fordításban a jogszabályt.

- Még nem láttuk alkalmazni a szabályt, ha rájönnek, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiborították, akkor lehet cizellálják, tesznek kivételeket vagy visszavonják addig.

- Görög partnereink és minden ország idegenforgalmi szervei, érintettjei lobbizni fognak a szabály ellen. Teljes káosz van az intézkedésekben. Pl. bevezették a QR kódos rendszert, de random tesztelnek. Mondjuk, kódolvasót se nagyon láttunk még a határon.

3, Aki meg tudja oldani, azért csináltasson tesztet, mi a szolgáltatást nem akarjuk felfüggeszteni.

4, Egyelőre csináljuk azt, amihez az egyik sofőr kollégánk a legjobban ért, VÁRJUNK ÉS NÉZZÜNK!

Nagy Sándor ügyvezető

 

 

Kapcsolat/Elérhetőség