2020.11.18.:
 
A Turizmusnak Nem Kampó! 5.0
 
Tisztelt Utasaink!
 
Októberben körbejártam a görög nyaralóhelyeinket és mindenhol, mindenki úgy nyilatkozott, hogy persze tudnak a vírusról, tartanak tőle, de inkább hallomásból, konkrétan jellemzően nincsenek „covidosok” az ő kicsi parti településeiken csak elvétve, ha valaki be is viszi, annyira nem terjed.
Ez elgondolkoztatott. Találtam egy párhuzamot, ami nem tudományos: sóval vetették be Karthágót, hogy a fű se nőjön, sóval tartósítjuk a szalonnát, a húst, mert a só megöli a kórokozókat. A tengerparti levegőben lebegő páracseppek biztosan sósak, mert sós a tenger, ilyen helyeken jobban korrodálnak a fémek. Ha a sós páracseppeken kell ugrándoznia a terjedéshez a vírusnak, előbb-utóbb biztosan gyengül vagy megszűnik létezni. Ezen logika szerint a tengerparti sós levegőben valószínűleg nehezebben terjed a légi utat választó kórság. 
Ezért szerintem a Turizmusnak Nem Kampó! Ne habozzunk, utazzunk! Tengerpartra magyar! Itthon még a pára sem sós!
 
A 2021-es szezont január közepén fogjuk meghirdetni, lesz amilyen lesz. Minden eddigi nyaralóhelyünket indítani szeretnénk, újat nem merünk bevállalni. Sajnos van néhány szállásadó akit elvesztettünk, megromlott a kapcsolatunk, mert a 2020-ra, a vírus előtt kapott előlegekből minimálisat „laktunk” le és a náluk maradt pénzünket (5 000-20 000 €) sajátjukként akarják kezelni, nem akarják beszámítani 2021-be. Nem szeretnénk, hogy „lenyúlják”, így van, ahol bírósághoz kellett fordulnunk. Végül is, ez az Önök pénze volt.
 
Aki szeretne valamit tenni a fenyőfa alá, annak javasoljuk vásároljon UTAZÁSI UTALVÁNYT most tőlünk. Bármilyen összegben lehet kérni. Irodánk most is nyitva van 9-16 óráig. Email-ben, telefonon is megoldjuk.
 
Jelenleg még bizonytalansági tényező  a kalkulációhoz, az € árfolyam becslése és a szállások beszerzési ára. Aki most értékesít bármilyen áron, az vakon van. Eddig garanciával vásároltunk, azaz kivettünk egy apartmant 5 hónapra pl. 100 €-ért és fizettünk, ha töltve voltak a szobák, ha nem. Rizikóztunk a profitért. Így a kb. 20 hetet megkaptuk átlagosan 5 €-ért. Az értékesítésben viszont a szezonokat figyelembe véve differenciáltan, súlyozottan képzett árakkal dolgoztunk, nem az átlaggal. A főszezonban pl. 10 €-ért adtunk 1 hetet, míg az első és utolsó turnust pedig 0-ért, csak buszjegy áron. Szezon végére kijött az átlag, a matek és pörögtek a buszaink is, mindenkinek jó volt.
Ha nem tudunk/merünk 2021-re garanciában vásárolni, akkor úgymond lekéréssel kell dolgoznunk, ami azt jelenti, fizetjük amennyi utast küldünk, az üres szobákat pedig nem. Ilyenkor magasabb árakon számolnak nekünk. Így pl. az első és utolsó turnusnál biztosan nem fognak 0 €-ért szállást adni, főszezonban „márkás” helyen meg akár 80 €-t is elkérhetnek 1 studióért. Sőt tudjuk –legalábbis mi tudjuk- , hogy 20-25 €/szoba/éj alatt semmilyen szezonban nincs szállás még nagytételben, csoportnak sem. Ez minimum 10 €/fő/éj, illetve 70 €/fő/hét, ami jelenleg kb. 26 500 ft/fő szállásdíj beszerzési áron. Erre még pakoljunk árrést, áfát, mindjárt bőven 30 000 ft felett lesz a minimális szállásdíj 1 főre 1 turnusra. Tegyünk hozzá kb. 30 000 ft-ért buszjegyet pl. észak-görög útra és mindjárt 60 000 ft felett lesz az első és utolsó turnus, az induló ár. 2020-ban ez 28 900 ft volt!
 
Na ez a dilemma!
 
Az hogy mi lesz a vírussal, mi lesz az utazási hajlandósággal azt most ember nem tudja. Most ígéretesnek tűnnek az oltások, de a gyakorlati kivitelezés -gyártás,logisztika- az oltásokhoz még huzamosabb idő. Most senki nem tud hitelt érdemlően „vetíteni”, mert minden borulhat bármikor, lásd második hullám, vírus mutáció.
Ezért nagyon meg kell gondolni milyen árszínvonallal jöjjünk ki, mert tavasszal, szezon közben, utazási szerződés megkötése után nincs lehetőség ártáblázat módosításra, se lefelé, se felfelé.
 
Sajnálom azokat az utazási irodákat, akik idei áron már most ősszel elkezdték a 2021 értékesítését, mert biztosan bukó lesz, -ugyanis a beszerzési árak nem mentek egyelőre lefelé, sőt pozitív verzió szerint egyenesen árrobbanást jósolnak a meginduló nagy kereslet miatt-  ha még az árfolyam változását sem kalkulálják! Ez csak a pillanatnyi likviditást segíti ha bajban van és később nagy ára lesz.
 
Ezen kívül nagyon nem tartom hitelesnek azt az árképzést, amikor akár „tavalyi árat” vagy 15-40% kedvezményt lehet előfoglalásban elérni. Milyen extra, tisztességtelen profitot kell ehhez kalkulálni? Vagy ha elfogadjuk ezt az értékesítést reálisnak, akkor van aki tudatosan, előfoglalásban veszteséget akar termelni? Nézzék meg kivel kötnek üzletet!
Ezért nem akarunk túl korán megjelenni az árualappal, mert egyelőre azt kell csinálnunk amihez a legjobban értünk: VÁRUNK ÉS NÉZÜNK! 
Tegyék ezt Önök is!
 
Változás lesz még, hogy 2021-ben már nem tudunk méltányosságból az utazási szerződéstől eltérően kötbér nélkül visszafizetni, - mert a „covidos” veszélyek (teszt, karantén,stb.) már ismertek, - ha hirtelen változik valamilyen utazási feltétel és az utaztatás maga nem lesz tiltva. 
Ennek a rizikónak az ellensúlyozására kijövünk egy új útlemondási szerződéssel. Ha valaki a részvételi díj 10%-ért megvásárolja ezt, akkor garantáljuk, hogy indoklás nélkül – covid, nem covid, összevesztem a párommal, stb. - le lehet mondani indoklás nélkül az utazást indulás előtt legkésőbb 5 nappal 10 % önrésszel/kötbérrel. 5 napon belül az általános ÁSZF lesz érvényes. Ez egy nyers ötlet, még cizellálódhat!
Összehasonlításképpen az eddigi útlemondási biztosítási termékünk 5,5 %-ért vállalta 20 % önrésszel indokolt esetben, pl. igazolt betegség esetén a csökkentett visszafizetést.
Jövőre nagyon kell számolnunk – Önöknek és nekünk is – és keménynek kell lenni mint a Rolling Stones!
 
Nagy Sándor ügyvezető
 

 

2020.05.24.:

Tisztelt Utasaink!

A TURIZMUSNAK NEM KAMPÓ! 4.0

Figyelem! Mindenki itt van? Indulhatunk? INDULUNK!

JÚNIUS 22-től MINDEN utazásunkat indítjuk! Az ezen idő után kezdődő összes görög, spanyol, török, horvát és olasz utazásunk indul!

Ezen poszt közzétételének időpontjától megszüntetjük az Általános Utazási Feltételek felfüggesztését és újra hatályba léptetjük azt. Most már nincs „lambada”, lemondásokat csak a kötbéres határidőkkel fogadunk el!

Előző posztunkban már jeleztük, hogy a jelenleg élő foglalásokra nem, de a június 1. után megkötött ÚJ foglalásokra több ok miatt is kénytelenek vagyunk 10% rendkívüli felárat számolni az idén minden tételre, a katalógusban szereplő árakra.

Május 26-tól, hétfőtől újra megnyitjuk debreceni irodánkat „utcára” is, az eredeti nyitva tartással! Személyes ügyintézésnél kötelező a maszk viselése!

Az utazás, az álom utazás szinonímájaként, "legjeként" általában Hawaiit szokták emlegetni. Nos, mi ugyan nem Hawaii-ra utaztatunk, de reméljük, az idei karanténozás után mindenki „Hawaiiként” éli meg azt az utazást, amit választott. Egy görög zenekar ezt már meg is énekelte nekünk, „Megyünk Hawaii-ra” (Páme Hawaii) címmel. Legyen ez idén a szlogenünk! Itt a linkje, ha valaki szeretné meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=nJYgWDZmzCo

Az előző posztunk végszavát szabadon torzítva az új végszó: Ne huhogjon, utazzon!

Nagy Sándor ügyvezető
2020.05.24.

 
 

2020.05.09.:

 

Tisztelt Utasaink!

 

A TURIZMUSNAK NEM KAMPÓ! 3.0.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a következő az álláspontunk a 2020-as nyaralószezonra:

Utazást csak akkor indítunk, ha minden jogi feltétel – határok nyitása, szállásadók tevékenységi engedélye – és az egészségügyi helyzet az általunk érintett területeken rendben van, és a külügyminisztérium utazásra nem ajánlott listáján nincs rajta az adott ország. Ha az első turnus elindul, onnantól folyamatos az utaztatás. Várakozásunk szerint május végén nyílhatnak a határok – ami azért országonként lehet eltérő - így az indulási időpontok szempontjából a június közepe még „necces”, a június vége „sanszos”, a július pedig már a „tuti” kategóriába tartozik. Hangsúlyozom, szerintünk!

Ezen kívül számunkra szempont még, hogy megfelelő utaslétszám álljon rendelkezésre. Ezért ne tessék „lambadázni”, aki utazni akar tartsa „életben” a foglalását, mert valamennyire még erre a rövidebb szezonra is szükségünk van tervekre. „Adatok” híján nem lehet tervezni.

Ha az utazási iroda mondja le az utat, akkor törvény szerint indulás előtt 21 nappal teheti meg legkésőbb kártérítés nélkül. Az utazási szerződésünk szerinti útlemondás az utas oldaláról akkor lép érvénybe, amikor kihirdetjük, hogy indulnak az utazások. Addig kötbér nélkül „lambadázhat” mindenki.

Ezért, és az állandóan változó –jellemzően pozitív hírek – információk alapján most már minden egyes turnus indulása előtt 21 nappal fogunk döntést hozni arról, hogy indítjuk-e az adott turnust. Erről – ha lemondjuk - mindig értesítjük külön az érintetteket, illetve információs felületeinken –weboldal, Fb – közzétesszük.

A fentiek szerint most lemondjuk az összes június 2-án és 6-án induló nyaraló turnusainkat (spanyol, görög, török) valamint az összes júniusban induló olasz Sperlongai utunkat.

A lemondott utakat értékegyeztetéssel át lehet foglalni katalógus ár szerint díjmentesen más dátumra, vagy visszafizetjük 100 %-ban. Bizonytalanság esetén tudunk utazási utalványt adni ami 2021. március 31-ig beváltható. Természetesen korábbi álláspontunkhoz hűen, aki utalványt kér és még az idén beváltja az idei szezonra az katalógus áron válthatja be.

Ezen kívül be kell jelentenünk Önöknek, a kialakult helyzetben mindenképpen árat kell emelnünk, mert nem fér bele a meghirdetett árkalkulációba a jelenlegi költségszint a következők miatt:

- Irodánk éves rezsije 2020-ban szinte ugyanannyi teljes szezon, vagy fél szezon esetén is, így nem mindegy, hogy 20 000 vagy 40 000 utas között oszlik el. Tudják, mi a visszamondott utak után semmilyen költséget nem számítottunk fel!

- Magasabb az € árfolyam jóval, mint ami alapján novemberben kalkuláltunk.

- Változnak a szállás beszerzési költségek, mert kevesebb mennyiséget „vásárolunk”.

- Változik a buszköltség számítás is, mert az első turnus vissza és utolsó turnus oda üresjárata sem mindegy, hogy 12 vagy 22 turnusra osztódik, plusz kisebb az éves futásteljesítmény, stb.

- Bizonytalan, milyen lesz a szállások kihasználtsága, nagyobb rizikóval kell számolnunk.

Az áremelés mértéke egységesen minden árunkra 10% és "vírusfelárnak" nevezzük!

Ez az emelés a június 1-től foglalt utazásokra érvényes. Aki benntartotta a foglalását, annak a katalógus áron garantáljuk az utazást!

Csak egy sztori még végszónak:

Volt régen egy sofőr kollégánk, akit úgy becéztek, a „Kis Kabos”, mert vörös hajú volt. Nos, ő volt az, akinek egyszer a busz büféjében a következő utasnál elfogyott a tejszínhabja a kávéhoz és a következőképp vágta ki magát szorult helyzetéből: „Ne habozzon, utazzon!”.

Szóval, ne habozzunk, utazzunk!

Nagy Sándor ügyvezető

 

2020.03.29.:

A Turizmusnak Nem Kampó! 2.0

 

Tisztelt Utasaink!

 

A GRAND VOLT, VAN ÉS LENNI FOG! AKÁRMEKKORA SZEZON LESZ, MI MEGFOGJUK CSINÁLNI! Néztem az előző a „helyzet”-el kapcsolatos posztunkat a 60 000-es követővel rendelkező fb oldalunkon és a 250 komment –néztem más irodák közleményének kommentjeit is, de ott néhány db-nál megállt az érdeklődés – megerősített benne, hogy nem csak egy szimpla, lélektelen, üzleti struktúrát építettünk a kollégáimmal közel 30 év alatt, hanem KÖZÖSSÉGET is. A Grandosok közösségét, akik megtisztelnek bennünket a bizalmukkal, az elkötelezettségükkel. A nem is az általunk „szponzorált” „Grand Tourssal szeretünk utazni”- fb csoportról már nem is beszélek. Soha nem háláltuk még meg az alapítóknak, adminoknak , hogy így összetartják az utasainkat. Ez most mindennél fontosabb! Engedjék meg, hogy ily módon, nagy nyilvánosság előtt mondjam, KÖSZÖNJÜK! A kedvenc kommentem ami a hiúságomat is legyezgeti, az a „Nagy Sanyi for President”! Természetesen nincsenek ilyen ambícióim és nem is tudnék olyan lenni mint mostani vezetőink. Én maximum az Önök közösségének „Elnöke” lehetek, szeretnék lenni. Viccet félretéve, tényleg nyomja a vállamat, hogy mindannyian jól döntsünk, jól járjunk és tudjuk továbbra is kiszolgálni Önöket –akik nem úgy keresik a pénzüket mint „egyesek” – hasonló árszínvonallal, ár/érték aránnyal, mint eddig, hogy minél szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé a nyaralás,pihenés. Ezt tették a fapados légitársaságok is – most ők szerintem nagyobb bajban vannak mint az utazási irodák, bár az irodák között már megvolt az első csőd 22-én és erre a helyzetre hivatkozva sohasem lehetett még ilyen könnyen és elegánsan csődbe menni,vinni a pénzt a biztosító meg fizessen, mint most -  hogy új, alacsonyabb fizető képességű rétegek számára tették lehetővé a repülést, ami addig a gazdagabbak kiváltsága volt.

Most úgy látom a „helyzetet”, hogy biztosan töröljük a május 31-ig meghirdetett útjainkat. Bárkinek visszafizetjük kötbér nélkül a befizetett díjat vagy módosítási díj nélkül későbbi időpontra – érték egyeztetéssel – átfoglalható az utazás. Ha valaki nem akarja visszakérni a pénzt de nem tudja mikor tud utazni, annak tudunk 2021 december 31-ig felhasználható utalványt adni. 2020-ban a régi, 2021-ben az új árakon válthatja be. Előzőleg nem tértem ki arra,hogy a stornó és a stornóval kombinált biztosítási díjat nem tudjuk vissza adni mert a biztosító azt mondja –és sajnos így van – ő  a biztosítás megkötése óta már kockázatban volt.

További gondolataim. Szerintem ha minden mindenhol rendben lesz és indul a szezon, akkor biztosan mi is áremeléssel, új ártáblázattal fogjuk kezdeni, ami az új jelentkezésekre lesz csak érvényes. Lesz ez azért, mert 335-el volt kalkulálva eddig az €, most a 360 is bátor tervezés lenne. Át kell tárgyalni a partnereinkkel a szállás szerződéseinket és fajlagosan biztosan drágábban kapunk majd 1 éjszaka szállást egy rövidebb szezonra bérelve,mint a teljes szezonra. Akármilyen járvány után leszünk, a rövidebb a szezonnál  rövidebb időre fog koncentrálódni az utazóközönség, még ha kevesebb lesz az is. HA KB. 20%-ból KIJÖVÜNK AZ JÓNAK FOG SZÁMÍTANI! De ne legyen igazam! Nagy valószínűséggel minél rövidebb lesz a szezon, annál kisebb az esélye a repülős utak visszaindításának -annak bonyolultsága miatt- és ott is komoly áremelkedés lesz. Ha nem lesz repülős szezon vagy túl drága lesz, az is az olcsóbb utak –lásd buszos, autós- felé tereli a közönséget. Igaz, a buszosokból, autósokból is fognak lemorzsolódni sok minden miatt, mint pl. munkanélküliség, hatósági tiltás pl. az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak. A repülős utaknál is előjön az árfolyam probléma, légitársaságok csődje –az egyik fapados mondja, mennyi milliárd € készpénzen „ül”. Megtévesztő ez az adat, mert nincs hozzátéve, mennyi ebből a félévre előre beszedett előleg és mennyi a saját pénze. Az előleg maga akár több is lehet és ha visszafizet mindenkinek mindent, nincs pénze. Nem tudom kinek mi van a párnájában, de a lízingelt repülő nem vagyon, nem érték.

Mi azt javasoljuk, ne kérje vissza a pénzt senki, aki a legkisebb szezon esélye esetén is utazni szeretne, mert a visszafoglalás többe fog kerülni. Nem hitelt kérünk Önöktől,hanem azt, lássuk mennyi utasra hol számíthatunk, mert ha ma 0 jelentkezőm van,holnap meg 20 000 akar utazni,nem tudjuk megoldani. Az utazási hajlandóságot sajnos csak annyiban látjuk biztosítottnak amennyiben élő foglalásaink vannak. A tendenciát kell látnunk, hogy a valós igény alapján kössünk le pl. szállásokat. AKI BENT HAGYJA A PÉNZÉT, ANNAK GARANTÁLJUK A BEFIZETETT ÁRON A SZOLGÁLTATÁST! A mi érdekeink miatt is ezt kérjük. Nekünk jelenleg már az Önök befizetéseiből a külföldi partnereknek kb. 150 millió Ft ki van fizetve előlegként garanciális szerződés keretében a szezonra amit jelen esetben rövid távon biztosan nem lehet visszaszerezni. Ezt a részt mi úgy tudnánk  jelenleg pótolni, ha hitelt veszünk fel vagy levágunk az arany tojást adó tyúkokból,mert ugye nem kp-ban van a tartalékunk –haszon nélkül - hanem ingatlanokban, járművekben. Nem lenne az nagy gond nekünk ha le kell vágni 1-2 tyúkot, mert hogy érzékeljék a nagyságrendet 1 db legújabb emeletes buszunk ára a 150 millió. Mi ettől még nem leszünk „féllábúak”, marad még mindig 19 busz amiből 11 lesz emeletes, de visszafordíthatatlan a folyamat és ha a végén nem is lenne rá szükség,akkor megütne a guta. Ha benn hagyják a pénzüket akkor hitel, vagy beáldozott vagyontárgy maximum arra kell,hogy finanszírozzuk a „helyzet” ideje alatt az apparátusunk fenntartását.

Biztosan nem szokványos Önöknek az ilyen nem annyira hivatalos közlemény, de úgy gondolom ha megértik mi mozgatja a szakmánkat, meggyőzzük Önöket, akkor biztosan tovább épül a Grandosok Közössége!

 

Éljen Bánkut!

(Bárcsak egyszer megkérdezné már valaki mi ez, vagy mindenki tudja?)

 

Kérjük,osszák meg posztunkat ismerőseiknek, hogy azok az utasaink is értesüljenek akik nem követik az oldalunkat, illetve ha nincsenek az fb-n akkor mondják nekik, hogy a weboldalunkon is közzé tesszük ugyanezt.

 

Nagy Sándor ügyvezető

 

 

 

2020.03.15.:

Tisztelt Utasaink!


 

A TURIZMUSNAK NEM „KAMPÓ”! Ne higgyék el! Bárki mondja. Hamarabb lesz „kampó” bárminek és bárkinek, mint hogy a turizmus meghaljon. A turizmus volt és lesz. El tudnák képzelni a görög tengerpartot ahogy egy nagy dög vírus pöffeszkedik helyettünk a napágyunkon? Ugye nem?

A „kampó” az nem egy tudományos megfogalmazás. A turizmusban van kiutazás, beutazás, belföld és a belföld sem csak a hotelláncokat jelenti. A turizmusban különböző gazdasági szereplők vannak. Akármilyen rövid ideig is fog tartani a „helyzet”, lesz akinek tényleg „kampó”, mert esetleg buta lépéseket tesz, nem tőkeerős vagy remeg az ujja a ravaszon. Nekünk is meg fog remegni a lábunk, de állunk úgy, hogy összeesni akkor sem fogunk ha kimarad a 2020-as szezon. Amikor lehet, mi teljesíteni fogunk. Ha beindul a turizmus, a szezon, biztosan fokozott lesz az érdeklődés és ennek lesznek vámszedői. Valószínűleg drágulni fognak az utazások a kevesebb piaci szereplő illetve az elszenvedett veszteségek miatt. Szóval akinek most van egy kedvező utazási szerződése az ragaszkodjon hozzá, addig mindenképpen amíg nem tisztul a „helyzet”.

Most „csak” egy „helyzet” van, amit meg kell oldanunk, amihez alkalmazkodnunk kell, hogy utána újra tudjunk menni nyaralni, pihenni. Nincs varázsgömbünk, de vannak gondolataink, ezeket szeretnénk megosztani Önökkel.

Mindenki először bírjon ki 2 hetet egy önkéntes karanténban, hogy meggyőződjön róla, nem beteg illetve most a fertőzés felfutási fázisában meg ne fertőződjön. 3-4 hét alatt annyi minden fog történni, hogy valószínűleg lehet döntést hozni az idei szezonnal kapcsolatban mind az Önök, mind a mi részünkről. Megvárjuk amíg odaérünk a hídhoz és átmehetünk rajta.

Mindenkinek garantáljuk a „helyzet” fennállása alatt, hogy tiszteletben tartjuk a döntését és esetleges lemondásért, módosításért semmilyen díjat nem számolunk fel. Ha minden rendben lesz, csak akkor fogunk újra az utazási szerződés lemondási, módosítási feltételei szerint eljárni.

Most szerintünk senki ne cselekedjen, mert ha most becsukjuk magunk után az ajtót, akkor nehéz lesz kinyitni. Mi sem mondjuk le egyetlen szállás szerződésünket sem, buszokat sem adunk el.

Egyelőre nem tudjuk, kell-e bezárni később fizikailag az iroda helyiségünket, de telefonon, levélben, fb-n mindig elérhetőek leszünk, fb-n és weboldalon mindenről tájékoztatni fogjuk Önöket ha lesz érdemi mondanivalónk.

Tudják: minden fejben dől el!

Kérjük, ha lehet ne kommenteljenek olyat, amire reagálnunk kellene, mert valószínűleg nem bírnánk kapacitással a sok harcot a feltételezésekkel, a konteókkal, a jövőbe látókkal, esetleges vádaskodásokkal.

Kérjük,hogy osszák meg gondolatainkat olyan utasainkkal is akik nem követik elektronikus felületeinket.

Kíméljük egymás agysejtjeit, mert egy kor után már nem termelődnek újra.

Éljen Bánkut!


 

Nagy Sándor ügyvezető


 


 


 

 

Kapcsolat/Elérhetőség