Aki hallja, adja át! 5.0
2020.08.29.:
 
Tisztelt Utasaink!
Meglett a kegyelemdöfés a külföldi turizmusnak. Lassan csak kikristályosodott kormányunk fejében a koncepció. Anélkül, hogy bírálnánk kormányunk intézkedéseit, azért megjegyezném, hogy ebben a vírusos világban nagyfejszével operáltak, nem szikével.
A kormány intézkedéseiből kifolyólag az összes hátralévő görög és horvát útjainkat töröljük. Nem akarjuk az utazási szerződés szerint anyagi veszteségbe sodorni Önöket azáltal, hogy tovább működtetjük az utakat és kötbérezünk, mint mások, ha valakinek ellehetetlenül az utazása a bevezetett szabályok miatt.
Méltányosságból minden törölt utazás árát 100 %-ban visszatérítjük. A visszatérítést kérhetik utalványban, vagy készpénzben. Az utalványt a 2021-ben induló útjainkra lehet majd felhasználni.
Aki tud és szeretne segíteni, attól azt kérjük, hogy az utalványt válassza, mert akkor kevesebb „jószágot” kell levágnunk. Sajnos az idei szezonban a tavalyi, csak nyári 36 000 utazásból kb. 1500-at tudtunk teljesíteni, azokat is jelentős veszteséggel, mert nem volt meg a kritikus tömegű utas szám, pl. az egész országot lefedő gyűjtőjáratok üzemeltetésére sem. A július 27-i újraindulás után végig fél házzal járt 1-1 buszunk hételején-hétvégén a tavalyi heti 20-22 busz helyett. Képzelhetik, milyen veszteség volt összesen 20-30 utast Görögországba Korfu-Kefalonia-Zakynthos-Tolo, vagy Sarti-Marmaras-Paralia-Nei Pori-Parga üdülőhelyekre szétteríteni, csak azért, mert megígértük. Taxi ide, bérbusz oda, stb. Égettük a pénzt rendesen. Ez még csak a kötelező görög teszt idején volt. Erre tett most rá egy lapáttal a magyar karantén rendelet.
Támogatást egy 4 hónapos járulékkedvezményen kívül nem kaptunk, pénzt meg nem kerestünk. Ezért ennek az évnek a teljes működési költsége abból ment/megy, amit eddig felépítettünk 30 év alatt. Továbbá a szállásadóknak kifizetett előlegekből alig „laktunk” le valamit, még több mint 100 millió Ft van náluk, amire esély sincs, hogy visszakapjuk, maximum ha rendesek, akkor jövőre beszámítják.
Akik most kint vannak, azokat a következők szerint tudjuk hazahozni: Észak-Görögországból kedd helyett hétfőn hajnalban indulnak haza a buszok, hogy 31-e éjfélig magyar határt lépjenek. Görög idő szerint Marmarasból 05:15, Nei Poriból 06:15, Paraliáról 07:15, Párgáról 05:00 órakor. Sartin most pl. egy darab utas sem volt.
Dél-Görögországból szeptember 5-én lehet busszal hazajönni, részletesen majd csak az érintettekkel kommunikálunk. Őket megkérdeztük pénteken még a buszon, hogy vállalják-e a karantént, vagy egyből visszafordulnak, de mindenki vállalta.
Ezek lesznek az utolsó járatok, így akinek 2 hetes foglalása volt eheti indulással, annak a 2. hetét töröltük. Haza kell jönni 1 hét után. Ekkor a 2. hét szállás árát természetesen visszafizetjük. Ha valamelyik 2 hetes utas vállalja, hogy megoldja a későbbi időpontban saját költségen a hazautazást, annak – egyedileg - megpróbáljuk a szállását megoldani, ha a partnerek partnerek lesznek benne, de idegenvezető ekkor már nem lesz kint.
Tudjuk, hogy a mi profitunkon kívül Önöknek az álma, pihenése veszett el, amit nagyon sajnálunk. Nem tudtunk többet tenni, csak ennyit. A továbbiakban valószínűleg együtt kell élni a járvánnyal, míg a vakcina, gyógyszer meg nem lesz. Lehet, hogy drágább lesz jövőre az utazás, ha nem tudunk nagy tételben garanciával olcsón vásárolni szállásokat, ha alacsonyabb töltöttségű buszokkal és magas € árfolyammal kell kalkulálni, lehet nem lesz ingyenes gyűjtőjárat, lehet nem lesz szezon elején-végén csak buszjegy áron nyaralás. Lehet, hogy a fapadosok sem bírják ki az újraindulásig, de lesz turizmus.
A Turizmusnak Nem Kampó, mert szükségünk van rá! Ezt ne feledjék el!
Nagy Sándor ügyvezető

 

 

2020.05.24.:

Tisztelt Utasaink!

A TURIZMUSNAK NEM KAMPÓ! 4.0

Figyelem! Mindenki itt van? Indulhatunk? INDULUNK!

JÚNIUS 22-től MINDEN utazásunkat indítjuk! Az ezen idő után kezdődő összes görög, spanyol, török, horvát és olasz utazásunk indul!

Ezen poszt közzétételének időpontjától megszüntetjük az Általános Utazási Feltételek felfüggesztését és újra hatályba léptetjük azt. Most már nincs „lambada”, lemondásokat csak a kötbéres határidőkkel fogadunk el!

Előző posztunkban már jeleztük, hogy a jelenleg élő foglalásokra nem, de a június 1. után megkötött ÚJ foglalásokra több ok miatt is kénytelenek vagyunk 10% rendkívüli felárat számolni az idén minden tételre, a katalógusban szereplő árakra.

Május 26-tól, hétfőtől újra megnyitjuk debreceni irodánkat „utcára” is, az eredeti nyitva tartással! Személyes ügyintézésnél kötelező a maszk viselése!

Az utazás, az álom utazás szinonímájaként, "legjeként" általában Hawaiit szokták emlegetni. Nos, mi ugyan nem Hawaii-ra utaztatunk, de reméljük, az idei karanténozás után mindenki „Hawaiiként” éli meg azt az utazást, amit választott. Egy görög zenekar ezt már meg is énekelte nekünk, „Megyünk Hawaii-ra” (Páme Hawaii) címmel. Legyen ez idén a szlogenünk! Itt a linkje, ha valaki szeretné meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=nJYgWDZmzCo

Az előző posztunk végszavát szabadon torzítva az új végszó: Ne huhogjon, utazzon!

Nagy Sándor ügyvezető
2020.05.24.

 
 

2020.05.09.:

 

Tisztelt Utasaink!

 

A TURIZMUSNAK NEM KAMPÓ! 3.0.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a következő az álláspontunk a 2020-as nyaralószezonra:

Utazást csak akkor indítunk, ha minden jogi feltétel – határok nyitása, szállásadók tevékenységi engedélye – és az egészségügyi helyzet az általunk érintett területeken rendben van, és a külügyminisztérium utazásra nem ajánlott listáján nincs rajta az adott ország. Ha az első turnus elindul, onnantól folyamatos az utaztatás. Várakozásunk szerint május végén nyílhatnak a határok – ami azért országonként lehet eltérő - így az indulási időpontok szempontjából a június közepe még „necces”, a június vége „sanszos”, a július pedig már a „tuti” kategóriába tartozik. Hangsúlyozom, szerintünk!

Ezen kívül számunkra szempont még, hogy megfelelő utaslétszám álljon rendelkezésre. Ezért ne tessék „lambadázni”, aki utazni akar tartsa „életben” a foglalását, mert valamennyire még erre a rövidebb szezonra is szükségünk van tervekre. „Adatok” híján nem lehet tervezni.

Ha az utazási iroda mondja le az utat, akkor törvény szerint indulás előtt 21 nappal teheti meg legkésőbb kártérítés nélkül. Az utazási szerződésünk szerinti útlemondás az utas oldaláról akkor lép érvénybe, amikor kihirdetjük, hogy indulnak az utazások. Addig kötbér nélkül „lambadázhat” mindenki.

Ezért, és az állandóan változó –jellemzően pozitív hírek – információk alapján most már minden egyes turnus indulása előtt 21 nappal fogunk döntést hozni arról, hogy indítjuk-e az adott turnust. Erről – ha lemondjuk - mindig értesítjük külön az érintetteket, illetve információs felületeinken –weboldal, Fb – közzétesszük.

A fentiek szerint most lemondjuk az összes június 2-án és 6-án induló nyaraló turnusainkat (spanyol, görög, török) valamint az összes júniusban induló olasz Sperlongai utunkat.

A lemondott utakat értékegyeztetéssel át lehet foglalni katalógus ár szerint díjmentesen más dátumra, vagy visszafizetjük 100 %-ban. Bizonytalanság esetén tudunk utazási utalványt adni ami 2021. március 31-ig beváltható. Természetesen korábbi álláspontunkhoz hűen, aki utalványt kér és még az idén beváltja az idei szezonra az katalógus áron válthatja be.

Ezen kívül be kell jelentenünk Önöknek, a kialakult helyzetben mindenképpen árat kell emelnünk, mert nem fér bele a meghirdetett árkalkulációba a jelenlegi költségszint a következők miatt:

- Irodánk éves rezsije 2020-ban szinte ugyanannyi teljes szezon, vagy fél szezon esetén is, így nem mindegy, hogy 20 000 vagy 40 000 utas között oszlik el. Tudják, mi a visszamondott utak után semmilyen költséget nem számítottunk fel!

- Magasabb az € árfolyam jóval, mint ami alapján novemberben kalkuláltunk.

- Változnak a szállás beszerzési költségek, mert kevesebb mennyiséget „vásárolunk”.

- Változik a buszköltség számítás is, mert az első turnus vissza és utolsó turnus oda üresjárata sem mindegy, hogy 12 vagy 22 turnusra osztódik, plusz kisebb az éves futásteljesítmény, stb.

- Bizonytalan, milyen lesz a szállások kihasználtsága, nagyobb rizikóval kell számolnunk.

Az áremelés mértéke egységesen minden árunkra 10% és "vírusfelárnak" nevezzük!

Ez az emelés a június 1-től foglalt utazásokra érvényes. Aki benntartotta a foglalását, annak a katalógus áron garantáljuk az utazást!

Csak egy sztori még végszónak:

Volt régen egy sofőr kollégánk, akit úgy becéztek, a „Kis Kabos”, mert vörös hajú volt. Nos, ő volt az, akinek egyszer a busz büféjében a következő utasnál elfogyott a tejszínhabja a kávéhoz és a következőképp vágta ki magát szorult helyzetéből: „Ne habozzon, utazzon!”.

Szóval, ne habozzunk, utazzunk!

Nagy Sándor ügyvezető

 

2020.03.29.:

A Turizmusnak Nem Kampó! 2.0

 

Tisztelt Utasaink!

 

A GRAND VOLT, VAN ÉS LENNI FOG! AKÁRMEKKORA SZEZON LESZ, MI MEGFOGJUK CSINÁLNI! Néztem az előző a „helyzet”-el kapcsolatos posztunkat a 60 000-es követővel rendelkező fb oldalunkon és a 250 komment –néztem más irodák közleményének kommentjeit is, de ott néhány db-nál megállt az érdeklődés – megerősített benne, hogy nem csak egy szimpla, lélektelen, üzleti struktúrát építettünk a kollégáimmal közel 30 év alatt, hanem KÖZÖSSÉGET is. A Grandosok közösségét, akik megtisztelnek bennünket a bizalmukkal, az elkötelezettségükkel. A nem is az általunk „szponzorált” „Grand Tourssal szeretünk utazni”- fb csoportról már nem is beszélek. Soha nem háláltuk még meg az alapítóknak, adminoknak , hogy így összetartják az utasainkat. Ez most mindennél fontosabb! Engedjék meg, hogy ily módon, nagy nyilvánosság előtt mondjam, KÖSZÖNJÜK! A kedvenc kommentem ami a hiúságomat is legyezgeti, az a „Nagy Sanyi for President”! Természetesen nincsenek ilyen ambícióim és nem is tudnék olyan lenni mint mostani vezetőink. Én maximum az Önök közösségének „Elnöke” lehetek, szeretnék lenni. Viccet félretéve, tényleg nyomja a vállamat, hogy mindannyian jól döntsünk, jól járjunk és tudjuk továbbra is kiszolgálni Önöket –akik nem úgy keresik a pénzüket mint „egyesek” – hasonló árszínvonallal, ár/érték aránnyal, mint eddig, hogy minél szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé a nyaralás,pihenés. Ezt tették a fapados légitársaságok is – most ők szerintem nagyobb bajban vannak mint az utazási irodák, bár az irodák között már megvolt az első csőd 22-én és erre a helyzetre hivatkozva sohasem lehetett még ilyen könnyen és elegánsan csődbe menni,vinni a pénzt a biztosító meg fizessen, mint most -  hogy új, alacsonyabb fizető képességű rétegek számára tették lehetővé a repülést, ami addig a gazdagabbak kiváltsága volt.

Most úgy látom a „helyzetet”, hogy biztosan töröljük a május 31-ig meghirdetett útjainkat. Bárkinek visszafizetjük kötbér nélkül a befizetett díjat vagy módosítási díj nélkül későbbi időpontra – érték egyeztetéssel – átfoglalható az utazás. Ha valaki nem akarja visszakérni a pénzt de nem tudja mikor tud utazni, annak tudunk 2021 december 31-ig felhasználható utalványt adni. 2020-ban a régi, 2021-ben az új árakon válthatja be. Előzőleg nem tértem ki arra,hogy a stornó és a stornóval kombinált biztosítási díjat nem tudjuk vissza adni mert a biztosító azt mondja –és sajnos így van – ő  a biztosítás megkötése óta már kockázatban volt.

További gondolataim. Szerintem ha minden mindenhol rendben lesz és indul a szezon, akkor biztosan mi is áremeléssel, új ártáblázattal fogjuk kezdeni, ami az új jelentkezésekre lesz csak érvényes. Lesz ez azért, mert 335-el volt kalkulálva eddig az €, most a 360 is bátor tervezés lenne. Át kell tárgyalni a partnereinkkel a szállás szerződéseinket és fajlagosan biztosan drágábban kapunk majd 1 éjszaka szállást egy rövidebb szezonra bérelve,mint a teljes szezonra. Akármilyen járvány után leszünk, a rövidebb a szezonnál  rövidebb időre fog koncentrálódni az utazóközönség, még ha kevesebb lesz az is. HA KB. 20%-ból KIJÖVÜNK AZ JÓNAK FOG SZÁMÍTANI! De ne legyen igazam! Nagy valószínűséggel minél rövidebb lesz a szezon, annál kisebb az esélye a repülős utak visszaindításának -annak bonyolultsága miatt- és ott is komoly áremelkedés lesz. Ha nem lesz repülős szezon vagy túl drága lesz, az is az olcsóbb utak –lásd buszos, autós- felé tereli a közönséget. Igaz, a buszosokból, autósokból is fognak lemorzsolódni sok minden miatt, mint pl. munkanélküliség, hatósági tiltás pl. az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak. A repülős utaknál is előjön az árfolyam probléma, légitársaságok csődje –az egyik fapados mondja, mennyi milliárd € készpénzen „ül”. Megtévesztő ez az adat, mert nincs hozzátéve, mennyi ebből a félévre előre beszedett előleg és mennyi a saját pénze. Az előleg maga akár több is lehet és ha visszafizet mindenkinek mindent, nincs pénze. Nem tudom kinek mi van a párnájában, de a lízingelt repülő nem vagyon, nem érték.

Mi azt javasoljuk, ne kérje vissza a pénzt senki, aki a legkisebb szezon esélye esetén is utazni szeretne, mert a visszafoglalás többe fog kerülni. Nem hitelt kérünk Önöktől,hanem azt, lássuk mennyi utasra hol számíthatunk, mert ha ma 0 jelentkezőm van,holnap meg 20 000 akar utazni,nem tudjuk megoldani. Az utazási hajlandóságot sajnos csak annyiban látjuk biztosítottnak amennyiben élő foglalásaink vannak. A tendenciát kell látnunk, hogy a valós igény alapján kössünk le pl. szállásokat. AKI BENT HAGYJA A PÉNZÉT, ANNAK GARANTÁLJUK A BEFIZETETT ÁRON A SZOLGÁLTATÁST! A mi érdekeink miatt is ezt kérjük. Nekünk jelenleg már az Önök befizetéseiből a külföldi partnereknek kb. 150 millió Ft ki van fizetve előlegként garanciális szerződés keretében a szezonra amit jelen esetben rövid távon biztosan nem lehet visszaszerezni. Ezt a részt mi úgy tudnánk  jelenleg pótolni, ha hitelt veszünk fel vagy levágunk az arany tojást adó tyúkokból,mert ugye nem kp-ban van a tartalékunk –haszon nélkül - hanem ingatlanokban, járművekben. Nem lenne az nagy gond nekünk ha le kell vágni 1-2 tyúkot, mert hogy érzékeljék a nagyságrendet 1 db legújabb emeletes buszunk ára a 150 millió. Mi ettől még nem leszünk „féllábúak”, marad még mindig 19 busz amiből 11 lesz emeletes, de visszafordíthatatlan a folyamat és ha a végén nem is lenne rá szükség,akkor megütne a guta. Ha benn hagyják a pénzüket akkor hitel, vagy beáldozott vagyontárgy maximum arra kell,hogy finanszírozzuk a „helyzet” ideje alatt az apparátusunk fenntartását.

Biztosan nem szokványos Önöknek az ilyen nem annyira hivatalos közlemény, de úgy gondolom ha megértik mi mozgatja a szakmánkat, meggyőzzük Önöket, akkor biztosan tovább épül a Grandosok Közössége!

 

Éljen Bánkut!

(Bárcsak egyszer megkérdezné már valaki mi ez, vagy mindenki tudja?)

 

Kérjük,osszák meg posztunkat ismerőseiknek, hogy azok az utasaink is értesüljenek akik nem követik az oldalunkat, illetve ha nincsenek az fb-n akkor mondják nekik, hogy a weboldalunkon is közzé tesszük ugyanezt.

 

Nagy Sándor ügyvezető

 

 

 

2020.03.15.:

Tisztelt Utasaink!


 

A TURIZMUSNAK NEM „KAMPÓ”! Ne higgyék el! Bárki mondja. Hamarabb lesz „kampó” bárminek és bárkinek, mint hogy a turizmus meghaljon. A turizmus volt és lesz. El tudnák képzelni a görög tengerpartot ahogy egy nagy dög vírus pöffeszkedik helyettünk a napágyunkon? Ugye nem?

A „kampó” az nem egy tudományos megfogalmazás. A turizmusban van kiutazás, beutazás, belföld és a belföld sem csak a hotelláncokat jelenti. A turizmusban különböző gazdasági szereplők vannak. Akármilyen rövid ideig is fog tartani a „helyzet”, lesz akinek tényleg „kampó”, mert esetleg buta lépéseket tesz, nem tőkeerős vagy remeg az ujja a ravaszon. Nekünk is meg fog remegni a lábunk, de állunk úgy, hogy összeesni akkor sem fogunk ha kimarad a 2020-as szezon. Amikor lehet, mi teljesíteni fogunk. Ha beindul a turizmus, a szezon, biztosan fokozott lesz az érdeklődés és ennek lesznek vámszedői. Valószínűleg drágulni fognak az utazások a kevesebb piaci szereplő illetve az elszenvedett veszteségek miatt. Szóval akinek most van egy kedvező utazási szerződése az ragaszkodjon hozzá, addig mindenképpen amíg nem tisztul a „helyzet”.

Most „csak” egy „helyzet” van, amit meg kell oldanunk, amihez alkalmazkodnunk kell, hogy utána újra tudjunk menni nyaralni, pihenni. Nincs varázsgömbünk, de vannak gondolataink, ezeket szeretnénk megosztani Önökkel.

Mindenki először bírjon ki 2 hetet egy önkéntes karanténban, hogy meggyőződjön róla, nem beteg illetve most a fertőzés felfutási fázisában meg ne fertőződjön. 3-4 hét alatt annyi minden fog történni, hogy valószínűleg lehet döntést hozni az idei szezonnal kapcsolatban mind az Önök, mind a mi részünkről. Megvárjuk amíg odaérünk a hídhoz és átmehetünk rajta.

Mindenkinek garantáljuk a „helyzet” fennállása alatt, hogy tiszteletben tartjuk a döntését és esetleges lemondásért, módosításért semmilyen díjat nem számolunk fel. Ha minden rendben lesz, csak akkor fogunk újra az utazási szerződés lemondási, módosítási feltételei szerint eljárni.

Most szerintünk senki ne cselekedjen, mert ha most becsukjuk magunk után az ajtót, akkor nehéz lesz kinyitni. Mi sem mondjuk le egyetlen szállás szerződésünket sem, buszokat sem adunk el.

Egyelőre nem tudjuk, kell-e bezárni később fizikailag az iroda helyiségünket, de telefonon, levélben, fb-n mindig elérhetőek leszünk, fb-n és weboldalon mindenről tájékoztatni fogjuk Önöket ha lesz érdemi mondanivalónk.

Tudják: minden fejben dől el!

Kérjük, ha lehet ne kommenteljenek olyat, amire reagálnunk kellene, mert valószínűleg nem bírnánk kapacitással a sok harcot a feltételezésekkel, a konteókkal, a jövőbe látókkal, esetleges vádaskodásokkal.

Kérjük,hogy osszák meg gondolatainkat olyan utasainkkal is akik nem követik elektronikus felületeinket.

Kíméljük egymás agysejtjeit, mert egy kor után már nem termelődnek újra.

Éljen Bánkut!


 

Nagy Sándor ügyvezető


 


 


 

 

Kapcsolat/Elérhetőség