Tisztelt Utasaink!

 

A Bánkút Story avagy miért „Éljen Bánkút”

Aki végig olvassa a hosszú posztot kedvezményben részesülhet!

 

Ezzel már régóta tartozom Önöknek. Mindenki szereti megosztani a saját örömét, örül ha másoknak örömet tud okozni, át tudja adni az értékrendjét. Szerelem Bánkút nálunk is.  Szeretnénk ha Önök is ismernék,szeretnék,élveznék. Valahol a turizmusnak is lehet ez az alapja, másoknak örömet szerezni, élményt nyújtani. Bő harminc év alatt felépítettük együtt a Grand közösségét, családját. Mert közösség, család az ahol úgy segítik egymást mint pl. a Grand Tours-al szeretünk utazni fb csoportban –amit nem mi hoztunk létre és nem mi koordinálunk- mert közösség, család az ahol meg akarjuk győzni egymást a helyesről és esetleg meg is bocsájtunk egymásnak. Hozzunk létre egy Bánkúti közösséget, családot is! (Utána szervezünk társadalmi munkát is! 

Bánkút a Bükk hegységben, a Bükk fennsík szélén, kerek erdő közepén, 18 km-re Lillafüredtől, 900 méteres magasságban egy külterületnek a neve, Borsod és Heves megye határán, mindkét megye területén. Nem összekeverendő a Békés megyében található Bánkút nevű faluval. Valószínűleg arról kapta a nevét, hogy a terület régi tulajdonosának rangja, címe után az itt található forrást Bán kútnak hívták, a Bán kútjának. Ez a forrás táplálja a Nagyvisnyói Bán völgye Bán patakját. Itt vannak Magyarország legjobb fizikai adottságú sípályái, szánkó pályái, bár a hóágyúzhatóság hiánya miatt nem a legnépszerűbb, csak természetes hó esetén működik. Itt halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala, innen indul nagyon sok egyéb túra útvonal, a kerékpárosok Mekkája, a Bükk centruma. Itt van 800 m-re a 956 m-es Bálvány csúcson lévő kb.20 m-es kilátó ahonnan 360 fokos körpanorámában optimális időben a tokaji hegy és a 150 km-re lévő Magas Tátra is látható. Itt forgatták a Simon Menyhért születése című régi filmet. Itt mindig hidegebb van 5-10 fokkal mint lent, nincs környezetszennyezés, nincs parlagfű, alacsonyabb a légnyomás, kristálytiszta a levegő, nincs szmog. Más nincs, csak a természet, de az nagyon. Délután, este, mikor kiürül a hegy a napi turistáktól, már csak a miénk az egész Bükk! Éjszaka halljuk a sok erdei drámát, bőgnek a szarvasok, ugatnak az őzek,huhog a bagoly. Itt csiripelnek a madarak (tengelic,csúszka, több fajta cinege, zöldike, meggyvágó, harkály, szajkó, stb. az ablakainkba járnak a madár etetőhöz) s a mély, sötét csend. A mi lámpáinkon kívül nincs fényszennyezés, sokkal közelebb vannak és élesebben látszanak a csillagok. Teliholdkor szinte misztikus a hely. (Már aki ki mer menni!) Itt rengeteg a barlang, cseppköves is van mint pl. a Diabáz, a Vízbe-verem és a Tököm-bököm , hogy csak a közelieket mondjam A Csipkéskúti lipicai ménes páratlan szépségű völgye és az élmény amikor az 50-60 csődör csikót egyszerre hajtják be vágtázva az istállóba! S még ott vannak olyanok a közelben mint Lillafüred,Szilvásvárad. Szilvásvárad Szalajka völgy gyalog, turista úton csak 9 km.

Én is ide járok hétvégente mert szeretek itt „létezni”! Akár csak létezni is.

Egri középiskolásként már 14 éves koromtól jártunk ide túrázni, síelni havonta többször. Főiskolásként 10-ből 8 hétvégét is itt töltöttem. Lenn a Csurgói völgyben az erdészház mellett alulról jövő kezdeményezésként hallgató társaimmal átalakítottunk, kialakítottunk egy 1 szoba, konyha komfortnélküli 48 ágyas (zsufi volt 1 szobában 48 fő,  emeletes „polcokon” aludtunk, de legalább könnyű volt ismerkedni) kulcsos turistaházat. Az akkor épített külső WC lépcsőjében a betonban még mindig ott van a tenyérlenyomatunk. Ide hoztam táborozni az osztályomat, mikor még a pedagógusuk seregét erősítettem. Itt törte el a lábát egy busz belső gumin többen szánkózva az osztályom eminens tanulója!

2008-ban volt egy kedvező lehetőség, hogy meg tudtuk vásárolni az itt lévő Fehér Sas Panziót. Azóta mind minőségben, mind mennyiségben jelentős fejlesztéseket csináltunk. Ez egy nagyon híres, kalandos életű épület.1929-ben kezdték építeni és 1931-ben avatták fel. A téglákat még a turisták hordták fel hátizsákban! A szocializmusban az egri Panoráma Vendéglátó Vállalat üzemeltette turistaház-étteremként, majd a 80-as években bezárták. Olyannyira lepukkant, hogy a környéken lóval dolgozók a lovakat tartották benne a földszinten. A 1992-ben eladó volt, indultunk a pályázaton, de nem mi nyertünk. Talán szerencsésen, mert az akkor szárnyát bontogató Grand Tours elől minden pénzt elvitt volna a felújítása. Így akkor vettük meg 1993-ban az első gömbölyű Ikarus 350-es buszunkat az addigi kocka Ikaruszok után. 2008-ig, birtokba lépésünkig több privát tulajdonosa volt. 10 évig béreltettük, most már a mi cégünk üzemelteti. Itt találnak részletesebb történeti áttekintéseket:

 http://www.bankut.hu/tortenelem

https://www.bukkhegyseg.hu/tudasbazis/turizmus

https://mindenamieger.blogspot.com/2015/01/bankut-nagyvisnyo-fekvese-es-tortenete.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1nk%C3%BAt_(Nagyvisny%C3%B3)

https://royalmagazin.hu/kultura/hobby-mozaik/a-bukki-turistak-mekkaja/

https://www.fehersaspanzio.hu/hu/aboutus

Ez a Fehér Sas panzió nem jött volna létre ha nincs a Grand Tours (no meg néhány házasság sem!). A Grand Tours nem jött volna létre ha nincsenek Önök. Így Önökkel együtt kerestük meg ennek a panziónak az árát.

Ezért most meghirdetjük, hogy aki 2022-es foglalást tud hitelesen igazolni –számla, szerződés,stb- az a panziónál közvetlenül foglalva 1 évig 15 % kedvezményben részesül itt: https://www.fehersaspanzio.hu/hu

Ez nem üzletpolitikai kedvezmény, ez egy tulajdonosi ajándék Önöknek, akik kitartanak mellettünk, akik  nélkül nincs a Grand Tours. Ezért van minden buszunk hátulján az a matrica, hogy „Éljen Bánkút!”.

Jelenleg garantált buszjáratot üzemeltetünk Miskolcról munkanap délelőttönként csak felfelé, szállóvendégeinknek ingyenes, amúgy 1000 ft.

 

Nagy Sándor

ügyvezető

Kapcsolat/Elérhetőség