(+36 52) 448 348

Nyitvatartás: H.-P.: 8:30-17:00, Sz: 8:30-13:00

Top
 

Gyakori kérdések

A desztinációkra vonatkozó Gyakori kérdéseket az adott hely GYIK menüpontja alatt találja meg!

Kattintson a kiválasztott kérdésre/témára!

Autópályadíjak, üzemanyagárak
Görögország - Biztonság
Görögország - Bűnözés
Görögország - Beutazási, tartózkodási feltételek
Görögország - Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül
Görögország - Tudnivalók az országról
Görögország - Éghajlata és az időjárással kapcsolatos legfontosabb általános tudnivalók 
Görögország - Természeti és egyéb katasztrófák
Görögország - Erdőtüzekkel kapcsolatos figyelmeztetés
Görögország - Egészségbiztosítás 
Görögország - Ünnepnapok
Görögország - Közlekedés
Görögország - Az EU vonatkozó jogszabályai alapján Görögországban létrehozott szervek
Görögország - A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások
Görögország - Fokozott közúti ellenőrzések Görögországban
Görögország - Kötelező utas-balesetbiztosítás - Macedóniai beutazás
Görögország - Közegészség, egészségügyi helyzet
Görögország - Kisállatok behozatala
Görögország - Egyéb információk
Görögország - Segélyhívószámok
Görögország - További hasznos linkek

Görögország - Idegenforgalom, közlekedés
MIÉRT NINCS WIFI A BUSZON?
MIÉRT NEM LEHET HASZNÁLNI A WC-T A BUSZAINKON?

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK GÖRÖGORSZÁGRÓL

Biztonság

Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság Következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet.

 

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy az észak-görögországi Kilkis és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, melyek lokális jellegűek, nem terjednek át a kedvelt nyaraló övezetekre, de az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is.
 
Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.
 
Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, az alábbi görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak. (Google fordítóval lefordítható)
 
A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 
 
Bűnözés
 
Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban az utóbbi években – főleg a nagyszámú bevándorló áradatnak és a gazdasági válságnak köszönhetően - sajnos romlik. A turisták által sűrűbben látogatott területeken az utóbbi időszakban megszaporodtak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések.
 
A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! A strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!
 
A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100), vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget. Athénben a turista rendőrség elérhetősége: 43-45 Veikou Street, 4th Floor, Koukaki, Postcode 11742, Tel / segélyhívó: 1571.
 
Javasoljuk, hogy a kérdésben tájékozódjanak a helyi szállásadóiktól, és amennyiben megoldható, sötétedést követően – főleg egyedül – kerüljék a nagyobb városok rossz hírű negyedeit. (Ilyen például Athén esetében az Omonia tér és környéke).
 
Beutazási, tartózkodási feltételek
 
Görögország az Európai Unió és a Schengeni térség tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott legfeljebb 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak. Az útlevélnek vagy személyi igazolványnak a beutazás megkezdétéstől számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenni. Görögország esetében minden típusú SZIG-et (új kártyaformátumú, régi bordó könyv alakú köztársaságos címerrel, régi bordó könyv alakú népköztársaságos címerrel), elfogadnak. Ugyan elfogadják az ideiglenes személyi igazolványt is a belépéskor, azonban ennek a visszautazás idején túl is érvényesnek kell lennie.

Az anyagi fedezet igazolása nem szükséges.  
 
Azoknak, akik 90 napnál tovább kívánnak Görögországban tartózkodni, beutazásukat követően, de legkésőbb a tartózkodási jogosultságuk lejárta előtt tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk. A tartózkodási engedély iránti kérelem a lakóhelyhez legközelebb eső, arra hatáskörrel rendelkező rendőrkapitányságon nyújtható be.
 
Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül
 
Felhívjuk a kiskorú gyermekekkel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz (elvált szülők esetében a bírósági igazolást a törvényes képviselő személyére vonatkozóan, illetve szükség esetén a gyámságot igazoló dokumentumokat). Légi úton történő beléptetésnél jellemzően nincs külön ellenőrzés, azonban akik közúton érkeznek, már a belépésnél számíthatnak arra, hogy a határon kérik tőlük a fent említett dokumentumokat.
 
A hozzájáruló nyilatkozat alakiságára vonatkozóan nincsenek ugyan formai követelmények, illetve erre a célra nincs hivatalos formanyomtatvány, azonban elsősorban az életvitelszerűen Görögországban élő családok esetében, különös tekintettel azokra a családokra ahol az egyik szülő görög állampolgár, a kiléptetésnél a hatóságok - amennyiben úgy ítélik meg – akár közjegyző/ügyvéd/konzulátus által hitelesített dokumentumot is megkövetelhetnek. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő.
 
Tudnivalók az országról
 
Tájékoztatjuk az görög fővárosba látogató magyar állampolgárokat, hogy az athéni rendőrség turistákkal foglalkozó részlege nem csak a bajbajutottakon kíván segíteni, hanem számos egyéb hasznos szolgáltatást is kínál az érdeklődőknek. A rendőrség a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken működő telefonos szolgáltatása többek között információval szolgál a szálláslehetőségekről, az orvosi ellátás részleteiről, de tájékoztatást ad a turisztikai látnivalókról, az éppen aktuális kulturális programokról, vagy akár a taxi tarifákról is. A segélyhívón az elégtelen/nem megfelelő szolgáltatásokkal (pl.: étterem/szállás) kapcsolatos panaszokat is jelezni lehet.
 
HELLENIC POLICE POLICE DIRECTORATE OF ATHENS
DEPARTMENT OF TOURISM POLICE OF ATHENS
43-45 Veikou Street, 4th Floor
Koukaki, Postcode 11742
Tel / segélyhívó: 1571
Email:[email protected]
 
Görögország éghajlata és az időjárással kapcsolatos legfontosabb általános tudnivalók 
 
Görögország éghajlata rendkívül változatos. A néhány szélességi foknak megfelelő keskeny területsávon olyan eltérések adódnak, mint Németország és Szicília között. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A hegyek által körülzárt völgyekben és a medencékben nyáron rendkívül nagy a hőség, nemegyszer 45-50 °C, míg télen például Thesszáliában mínusz 18 °C hőmérsékletet is mérnek. Ugyanakkor azokon a területeken, ahová a tengermelléki légáramlatok behatolnak, a hőmérő ritkán emelkedik 30 °C-nál magasabbra, és ritkaság, ha télen mínusz 4 °C alá süllyed a hőmérséklet.
 
A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Télen gyakoriak a szélviharok is. Görögországban a levegő rendkívül tiszta és száraz, különösen a hegyekben. Az évszakok igen élesen elhatárolódnak egymástól. A nagy hőség általában júniustól válik uralkodóvá, s a nyár vége augusztus utolsó napjaira esik. Ez alatt az idő alatt ritka az eső, a föld kiszárad, a legtöbb folyó kavicsmederré változik, és a növényzet legfeljebb a dús éjjeli harmat révén jut vízhez. Az ég nyáron mindig felhőtlen, az éjszakák csillagosak, a levegő tiszta, igen messzire ellátni.
 
Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik.
 
Tartós havazás csak a legmagasabb hegyekben fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze 289 mm eső hullik. 
 
Természeti és egyéb katasztrófák
 
Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. Nyáron gyakoriak lehetnek a kisebb nagyobb erdő- és bozóttüzek.
 
Görögországi erdőtüzekkel kapcsolatos figyelmeztetés
 
Görögországban a nyári, száraz időszakban gyakoriak az erdőtüzek. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy
 
Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban!
Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak!
Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát!
Amennyiben tüzet észlelnek, azonnal értesítsék a tűzoltóságot a 199-es telefonszámon, és hagyják el a tűz helyszínét!
Minden esetben kövessék a hatóságok utasításait!
Javasoljuk, hogy erdőtüzek esetén a magyar turisták, amennyiben lehetséges, kerüljék el a tűz által érintett körzeteket, és kiutazás előtt érdeklődjenek tervezett szálláshelyükön az aktuális helyzetről.
 
Azok a magyarok tehát, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait, és vegyék fel a kapcsolatot az athéni magyar nagykövetséggel is. (Ügyeleti szám: +30 694 860 1793).
 
Ünnepnapok Görögországban
 
A legfontosabb görög ünnepnapok, melyek munkaszüneti napok is egyben:
 
Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
Hamvazószerda: január 19.
Nemzeti ünnep: március 25. (az 1821-es forradalom évfordulója)
Húsvéti ünnepek: „tiszta hétfő”, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő (időpontjuk évről-évre változik, márciustól május elejéig)
Pünkösd
Munka ünnepe: május 1.
Nagyboldogasszony ünnepe: augusztus 15.
Nemzeti ünnep: október 28. (a „NEM” napja)
Karácsony: december 25., 26.

Egészségbiztosítás 
 
Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok, hazánk uniós csatlakozása óta, a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, amennyiben kiutazásuk előtt a lakóhelyük szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályán az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását kérik.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az állami kórházak mellett jelentős számban működnek magánkórházak, melyek ellátottsága és felszereltsége minden igényt kielégítő, viszont szolgáltatásaik költségesek. Amennyiben azonban az utazás előtt megfelelő utas- és betegbiztosítást kötnek, és az esetleges sürgősségi betegellátásra ilyen magánkórházban kerülne sor, a biztosítási kötvény tartalmától függően, illetve az abban szereplő összeg erejéig a biztosító a betegellátás díját, számla ellenében, kifizeti. 
 
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is. A biztosítás megkötésekor minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy az pontosan mire és mekkora összeg erejéig terjed ki.
 
Tapasztalataink szerint bajba jutás esetén a teljes körű utas- és balesetbiztosítással rendelkező turisták számtalan kellemetlenségtől, és kiadástól kímélhetik meg magukat.
 
Közlekedés (tájékoztató jelleggel)
 
Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve (kivételt képez az 50 cm3 robogók használata, melyet kizárólag A1-es vagy A2-es jogosítvány birtokában lehet vezetni).
 
A magyar vezetői engedély Magyarországon rendszerbe állított gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.
 
A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás körébe tartozó kárrendezés gyakorlata Görögországban a nemzetközi Zöldkártya Egyezményben részes gépjárműveket ért kár esetén:
 
A balesetben részes külföldi jármű vezetője saját biztosítójával veszi fel a kapcsolatot. A vonatkozó EU jogszabályok szerint minden külföldi biztosítónak, amely Görögországra is érvényes biztosítást kínál, kötelezően van egy kijelölt görögországi képviselője. Baleset bejelentése esetén a külföldi biztosító haladéktalanul ezzel a képviselővel veszi fel a kapcsolatot, és a képviselő gondoskodik a helyszínen a kár felméréséről, a kárbecslésről. Ha a balesetben érintett gépjárművek vezetői nem tudnak megegyezni a károkozás felelősének kérdésében, akkor természetesen a rendőrséget is értesítik. Amennyiben a kár nem a külföldi gépjármű hibájából következett be, akkor a külföldi félnek két lehetősége van a kártérítés igénybe vételére. Egyik lehetőség, hogy a megállapított kárérték összegét felveszi Görögországban, illetve a járművet görög szervízben megjavíttatva a számla összegét téríti vissza részére a biztosító (természetesen a becsült kár értékével összhangban álló határig). Az eljárás során a károsult végig a biztosító képviselőjével áll kapcsolatban, az képviselő feladata a másik fél biztosítójával történő egyeztetés. A másik lehetőség, hogy a károsult hazatér saját országába, és ott javíttatja meg a járművet, a számlát pedig saját biztosítójával rendezi. Személyi sérüléssel járó balesetben mindig kötelező a rendőrség értesítése, a sérüléshez kapcsolódó kárrendezés pedig ilyenkor is a leírt módon, a külföldi biztosító görögországi képviselőjén keresztül történik. Ekkor Görögországban csak az ápolási költségek térítése jöhet szóba, egyéb kártérítési igényt a sérült személy magyarországi visszatérése után intézhet a biztosítójával.
 
Az EU vonatkozó jogszabályai alapján Görögországban létrehozott szervek:
 
Motor Insurers’ Bureau – a nemzetközi gépjármű-biztosítással kapcsolatos ügyek összefogó szerve (a biztosítók kötelezően a tagjai; nemzetközi biztosítási iratok kiadása; kárrendezés a külföldi járművek által Görögországban okozott balesetek esetében; Compensation Body feladatát látja el a 4. EU közlekedési irányelv értelmében
 Auxiliary Fund – kijelölt Information Centre a 4. EU közlekedési irányelv értelmében
A témára vonatkozó alapvető jogszabály, a gépjármű-balesetekből eredő polgári felelősség kötelező biztosításáról szóló 489/76 törvény (Law 489/76 on Compulsory Insurance of Civil Liability arising from Motor Accidents).
 
A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.
 
A bajba jutott autósoknak a görög autóklub, az ELPA nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot. Az ELPA országúti segélyszolgálat, ill. a max. 25 km-es távolságra történő járművontatás csak akkor ingyenes, ill. a költségek utólagos megtérítése akkor jár a magyar autósnak, ha rendelkezik érvényes „Exclusive Assistance Europe” biztosítással.
 
Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.
 
A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:
 
autópályán 120 km/h
országúton 80 km/h
lakott területen 50 km/h
A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a hatóság – a szabálysértés nagyságától függően – akár személyi szabadságában is korlátozhatja.
 
Az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik. A megengedett alkoholszint: 5 ezrelék. 
 
Gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a hatóságok igen magas összeget rónak ki.
 
A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában, gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.
 
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.
 
Fokozott közúti ellenőrzések Görögországban
 
A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának, és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak, s jelentős, adott esetben több száz eurós helyi bírságot rónak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt.
 
A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Amennyiben az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására.
 
Kötelező utas-balesetbiztosítás - Macedóniai beutazás
 
Tájékoztatjuk a Görögországba Macedónián keresztül utazó magyar állampolgárokat, hogy a macedóniai határokon megkövetelik az utas-balesetbiztosítás meglétét. A szkopjei magyar nagykövetség javasolja, hogy a Macedóniába be, illetve azon átutazók még elindulás előtt kössék meg biztosításukat!
 
Közegészség, egészségügyi helyzet
 
Különös tekintettel a nyári melegekre, mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Legyenek figyelemmel arra, hogy a nyári időszakban a napközbeni hőmérséklet folyamatosan 32-36 °C körül mozog, de a hőmérséklet elérheti, vagy meghaladhatja a 40 °C-t is, amely az idősebb vagy legyengült szervezet számára igen megterhelő.
 
Bár Görögország balkáni ország, és éghajlati viszonyai miatt az ételek gyorsan romlanak, a több mint húsz éves EU tagság és a rendkívül fejlett turizmus következtében az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok nagyjából megfelelnek az európai átlagnak. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs.  
 
Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. Az apartmanok melegvíz-ellátását a legtöbb helyen kizárólag napenergiával oldják meg, ezért rossz idő esetén időszakos melegvíz-hiány keletkezhet.
 
A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. 
 
A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli.
 
Kisállatok behozatala
 
Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei
 
egységes európai állatútlevél kiállítása
érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (Magyarországon 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap)
Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltások esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.
 
Problémás lehet 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatok szállítása (ilyen állatokat a legtöbb országba még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél emiatt problémák lehetnek).
 
Kutya sétáltatásához szükséges továbbá: nyakörv, szájkosár, póráz, utcai sétáltatáshoz papírzacskó, kislapát. A kutyaürüléket hazánkhoz hasonlóan fel kell szedni, ennek elmaradása büntetést vonhat maga után. A sétáltatásra vonatkozóan nincsenek Magyarországtól eltérő szabályok. Athén esetében készüljön fel arra, hogy rengeteg a kóbor kutya a városban.
 
Egyéb információk
 
A görög állami és önkormányzati hatóságok viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz általában kielégítő.
 
Ha turistaként úgy érzi, hogy becsapják, vagy a pénzéért nem a megfelelő szolgáltatást kapja, igénybe veheti a görög fogyasztók egyesületének (Consumer’s Association) ingyenes tanácsadó szolgáltatását (Legal Assistance for Tourists), melynek telefonszámai a következők:
 
Athén Tel.: (+30) 210 330 4444; Fax: (+30) 210 330 0591
 
Thesszaloniki Tel./Fax: (+30) 2310 257776
Amennyiben a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Görögországba, vagy a tartózkodása során úti okmányát elvesztette, balesetet szenvedett, illetőleg egyéb konzuli segítséget igénylő ügyben lett érintett, a hazatérési okmány kiállításával kapcsolatban, illetőleg a konzuli ügy tisztázása érdekében kérjük, keresse fel telefonon az athéni magyar nagykövetséget, vagy a legközelebbi tiszteletbeli konzulátust : Thesszaloniki, Kréta, Rodosz, Korfu, Patra, Pireusz. Hasznos, ha van Önnél mobiltelefon (kártyás esetén feltöltött!), és rendelkezik a nagykövetség vagy a tiszteletbeli konzulátus telefonszámával.
 
A tiszteletbeli konzulátusok kizárólag angol és görög nyelven tudnak telefonhívásokat fogadni.
 
Az athéni nagykövetség ügyeleti szolgálatot is működtet, melyet sürgős, halaszthatatlan intézkedést igénylő esetben a nap 24 órájában hívni lehet.
 
A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról érheti el. Angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.
 
Segélyhívószámok:
 
turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 
athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken
 
központi rendőrség: 100
 
mentő: 166
 
tűzoltóság: 199
 
autóklub (ELPA): 10400
 
az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal
Az Európai Unió 19 tagországában már egységes segélyhívószám működik a tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.
 
További hasznos linkek
 
A Görögországba utazók naprakész időjárási előrejelzést a következő honlapon találhatnak: www.meteo.gr.
A Görög Közszolgálati Televízió angol nyelven is elérhető honlapja: www.ert.gr/en

Idegenforgalom, közlekedés
 
Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet (angol)
Greek Travel Pages (szálláslehetőségek, utazási irodák, információk a régiókról, kompjáratok – angol, görög)
A Travel Guide to Greece (hasznos utazási tudnivalók, információk – angol)
GoGreece (kultúra, oktatás, sport, szórakozás, utazás, üzletkötés, politika, vallás, hírek stb. – angol)
Athens Info Guide (Hasznos információk Athénról – angol, flamand, holland, görög)
Távolsági buszjáratok (angol, görög)
Vonatok (angol, görög)
Kompjáratok (angol, német, olasz, görög)
Athéni közlekedés (metró, régi földalatti, busz, troli, villamos, HÉV – angol, görög)
Görög Autóklub - ELPA (angol, görög)
Idegenrendészet, munkavállalás
 
Polgárvédelmi Minisztérium, Rendőrség (angol, görög) www.ydt.gr
Belügyminisztérium (görög)
Görög Munkaügyi Központ - OAED (angol, német, francia, görög) www.oaed.gr
Görögországgal foglalkozó magyar weboldalak
 
Görögországgal foglalkozó magyar weboldalak
 
gorogorszag.lap.hu (hasznos görög weboldalak gyűjteménye témakörök szerint – magyar)
 

MIÉRT NINCS WIFI A BUSZON?
A jelenlegi útvonalainkon még nincs olyan sávszélességű és folyamatos mobilinternet szolgáltatás, amit szét lehetne osztani egy 82 fős buszon és értelmezhető sávszélesség jutna a használóknak.
 
MIÉRT NEM LEHET HASZNÁLNI A WC-T A BUSZAINKON?
Azért mert nincs, már be sem engedjük építeni buszainkba a WC-t. A buszokat lehet használni nappali vagy éjjel-nappali üzemmódban, mint mi is. Ez meghatározza a WC igénybevételét. Tudjuk, milyen dolga akad annak először, aki felébred. Ha a buszon ébredünk, akkor ott, ha ágyban, akkor a fürdőszobában intézzük. Az emeletes (85 fő!) buszokon – a mi üzemmódunkban – nagyon megterhelődne a WC. A kémiai elven működő WC tartályába vizet öntünk vegyszerrel, ezzel öblítünk. A szennyezett víz ugyanebbe a tartályba kerül vissza. A vegyszer a szerves anyagot lebontja, így a víz szag- és szilárdanyag-mentes marad. A vegyszer egy bizonyos mennyiségű szervesanyagot képes közömbösíteni. A kicsi vagy a nagy dolog meghatározza az öblítésszámot. Ezután meg kell szüntetni a használatot és üríteni kell, új vegyszeres vízzel feltölteni. Ha ezt nem veszik észre, jön a büdös, főleg 40 fokban. Mi 3 nap alatt lecseréljük a nyaralóhelyeken az utasainkat. A WC üzemideje biztosan kevesebb, mint a 3 nap. Ez alatt a busz nem fordul meg olyan helyen, ahol üríteni, tisztítani, tölteni lehetne a WC-t. Akinek van, az megindokolja, miért nem lehet használni (tele van csomaggal, pont most romlott el stb.), vagy befenyíti az utasokat, hogy csak kis dologra és végszükségben engedi és inkorrekt módon az útpadkára ürít, vagy büdös van. Ez nem a mi pályánk. További hátrányok: férfiak állva végzik a dolgukat, odajárhatnak dohányozni, kisebb csomagtér stb. Négyóránként meg kell állni a gépkocsivezetők váltása miatt, illetve az utasnak is meg kell mozgatnia magát, nem lehet 24 órán keresztül ülni. Ilyenkor úgy állunk meg, hogy legyen lehetőség WC-re. Kisebb problémának látjuk az alkalmazkodást az utasok részéről a pihenőkhöz, mint megoldani, hogy a WC-t korrektül, korlátozás nélkül üzemeltessük.