Grand Tours 2000 Kft. Alapítva: 1991-ben
Ügyfélkapu Hírlevél
Árkalkulátor
Részvételi díjának kiszámításához használja KALKULÁTORUNKAT! A kalkulátort megtalálja minden apartman ÁRAK menüpontja alatt.
Szabadszobás kereső
Horvátország
Horvátország nekünk magyaroknak turisztikailag és gazdaságilag egyaránt fontos. Hosszú, változatos és csodaszép tengerpartja van. Szinte bárhonnan az országunk területéről autóval egy nap alatt leutazhatunk, az anyagiaktól függően megtaláljuk a luxusigényeket kielégítő körülményeket éppúgy, mint a szerényebb, olcsóbb üdülési lehetőséget.
Szép számmal akadnak látnivalók, történelmi emlékek. A tőlünk délre fekvő ország éghajlata, hőmérsékleti viszonyai kedvezőbbek a hazainál.
A tengerparton már érezhető a mediterrán hatás, itt télen sem csökken a hőmérséklet fagypont alá, átlag 6-11 °C mérhető, nyáron pedig a 27 °C a jellemző. Nyáron a tengervíz 25 °C körüli, amely szinte mindenütt kristálytiszta, átlátszó.
A mai Horvátország területén a középkorig különféle népcsoportok éltek, ekkortájt telepedtek itt meg a horvátok, de akkor még a Frank Birodalom részeként a függetlenség reménye nélkül. A IX. század hozott változást, ekkor önálló horvát fejedelemséget hoztak létre. A X. században Árpád-háziak kezébe került a hatalom, akik vármegyékre és hercegségre osztják az országot. 1797-ben a török harcok miatt újra egyesült Horvátország, és a Frangepánok vezetésével győzelmet is arattak Sisaknál a Száva partján. A XVIII. századig magyar területnek számít, ekkor a napóleoni győzelmeket kihasználva a horvát területek nagy része behódolt a franciáknak, 1813-tól pedig ismét a teljes ország a Monarchia része lett. A második világháború is hoz változásokat, eleinte ismét horvát bánság lesz, aztán a németek támogatásával független horvát állam, 1945 után pedig Jugoszlávia része lesz.
A történet többi része a közelmúltban zajlott, az 1990-es évek elején kitört harcokban a horvátok győzedelmeskedtek, kinyilatkoztatták függetlenségüket.
A horvát kultúra az európai jellegzetességeket követi. Bármerre járunk, mindenütt udvarias, kimért a vendéglátás, ovációval ugyan nem fogadnak bennünket, de kényesek a minőségre, vagy legalább a pontosságra, alaposságra. Erőszakosságnak nyoma sincs, semmit sem erőltetnek ránk, de a vendég megtartása érdekében hajlamosak az "egyezségre" az árak tekintetében. Ha specialitásra vágyunk, a halféleségek széles választéka az elsődleges, ehhez társul a tipikusan déli olívaolaj és bogyó, de híres a szél lengette dalmát sonka, egyedi a birkasajt, elkészítési módjában különleges a báránysült. A halat rostélyosan, főzve vagy brodetként készítik, utóbbi többféle halból készül, ezeket előbb pirítják, majd főzik, és kukoricapuliszkával tálalják. A kagyló, osztriga, languszta "na buzaru" módra készül, vagyis különlegesen pácolják. Édességként kóstoljuk meg a rozsatát (tojás - tej - karamell), a fritulét (likőrös fánk), vagy a krostulát (likőrös csík). Italként szinte mindenhez bort kérjünk, mert világhíres fajtákból választhatunk. Márkásabbak: Primosten, Opol rose, Dignac, Sveta Ana, desszerthez Proseket fogyasszunk.

Link:
 
ISZTRIA
Az Isztriai-félsziget az Adria északi részén, Trieszt és Rijeka között fekszik. A háromszög alakú félsziget Horvátország legnagyobb félszigete. A félsziget csúcsa, mint egy mesterséges iránytű délnek mutat. Magyarországról könnyen elérhető, ezért már több évtizede a magyar turisták kedvelt célterülete. A félsziget külön turisztikai régiót alkot, melynek vonzerejéhez kétséget kizáróan hozzájárul a 445 km hosszú tagolt part, a kristálytiszta tenger és változatosan kialakított strandjai. A sziklás - többnyire mesterségesen átalakított - vagy apró kavicsos partszakaszok minden korosztály számára élményt jelentenek. A víz és a partszakaszok tisztaságából adódóan különösen a gyermekes családok körében kedveltek az isztriai strandok. Nem szabad azonban  megfeledkeznünk azokról a megbúvó öblökről sem, amelyekben érintetlen buja növényzet védi a magányt és intimitást kedvelőket.
A félsziget bővelkedik a csodálatos látnivalókban, kultúrtörténeti műemlékek, természeti szépségek, gasztronómiai élvezetek tekintetében. Szinte nem is szükséges bemutatnunk a félsziget patinás, kőböl épült városkáit, mert szinte mind közismert a magyar utazók előtt. Elég csak néhány nevet említenünk: Pula, Rabac, Opatija, Rijeka, Medulin, Rovinj, Umag, Porecs. Mi ez utóbbi településre, Porecsbe és azon belül a Lanterna-félszigetre csábítjuk önöket.

Link:

www.istra.com

Letöltés:

Turisztikai információ 2006 (pdf formátum)
Porecs és Lanterna Apartmantelep térkép (pdf formátum)
Utazási információ (pdf formátum)

PDF megnyitásához Adobe Reader program szükséges mely innen ingyenesen letölthető.