Grand Tours 2000 Kft. Alapítva: 1991-ben
Ügyfélkapu Hírlevél
Árkalkulátor
Részvételi díjának kiszámításához használja KALKULÁTORUNKAT! A kalkulátort megtalálja minden apartman ÁRAK menüpontja alatt.
Szabadszobás kereső
Törökország

Törökország – a mesés Kelet kapuja. Üdvözöljük abban az országban, melynek ezerarcú világa két kontinensen, Kelet és Nyugat között, Európa és a Közel-Kelet határán terül el. Változatossága mindig elkápráztatja az ide látogatókat. Tájai, természeti csodái egyedülállóak, városaiban, falvaiban a bizánci, szeldzsuk és oszmán kultúra emlékei egyaránt megtalálhatók. Tengerpartja több mint 8000 km hosszú, megszámlálhatatlan káprázatos partszakaszára a török nép rendkívül büszke.

A törökök Közép-Ázsiából származnak, a Kr. u. 4. század körüli népvándorlással a törökök is megindultak nyugati irányba, a vándorlások során az arabokkal érintkezve felvették az iszlám vallást. Később egyre több területet foglaltak el a Bizánci Birodalomból, majd folyamatosan betelepedtek Kis-Ázsiába. 1453-ban II. Mehmed Szultán elfoglalta Konstantinápolyt, és letette az 1922-ig fennálló iszlám birodalom, az Oszmán Birodalom alapkövét. Törökország történelméből feltétlen meg kell említeni Mustafa Kemal Atatürköt (1881-1938), aki a modern török állam megalapítója, az első miniszterelnök volt. Az ő vezetésével harcolta ki Törökország mai határait. Munkásságának jelentősége: a soknemzetiségű országból nemzetállamot kovácsolt, megalapozta a török nemzeti identitást, általános választásokat hirdetett, bevezette az európai öltözködést, a latin ábécét. A női egyenjogúság az egyik legnagyobb eredménye, neki köszönhetően egyre nagyobb szerepet kaptak a nők a politikában, gazdasági, üzleti életben és a társadalomban. A nők 1934-től rendelkeznek választójoggal Törökországban. Atatürk emlékét senki sem sértheti meg Törökországban; ha valaki így tesz, bűntettet követ el a török állam ellen.

2002-től új kormányfő áll Törökország élén, Recep Tayyip Erdogan, akinek kormányzása alatt jelentős fejlődésnek indult a török gazdaság, hatalmas építkezésekbe kezdtek, kétszer két sávos útvonalhálózatot alakítanak ki, a korrupció pedig jelentősen visszaszorult.

A török rendkívül vendégszerető, nyitott nép, a külföldi vendégeket különösen szeretettel üdvözlik. A helyi emberek kedvességének köszönhetően hamar otthonosan érezhetjük magunkat. A török ember ugyanis szeretné is, hogy megismerjük, kedveljük őket. Szeretnek társalogni, és rendkívül érdeklődnek más kultúrák, nemzetek iránt.

 

 

Általános információk

 

Államforma: köztársaság

Főváros: Ankara

Hivatalos nyelv: török, de az idegenforgalmi régiókban angolul is beszélnek

Vallás: iszlám 99%, egyéb 1%

Lakosság: kb. 72 millió

Terület: 780.578 m2

Időeltolódás: +1 óra Magyarországhoz viszonyítva

Hivatalos fizetőeszköz: Török líra (TL) 1 TL = kb. 100 Ft, 1€ = 3,2 TL

Elektromosság: 220 V

Beutazási szabályok: magyar állampolgároknak útlevél szükséges. Az útlevélnek visszautazástól számított hat hónapig még érvényesnek kell lennie. 

Oltások: nem szükséges

Ivóvíz: csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet érdemes inni.

Éghajlat: mediterrán, forró nyár és enyhe tél jellemzi, az ország belsejében pedig kontinentális.

 

Magyar Nagykövetség Törökországban

Cím: Layos Kosut Caddesi No. 2., 06650 Yildiz, Cankaya, ANKARA

Telefon: 00-90-312-442-2273

Ügyelet: 00-90-533-699-3694    Fax: 441-5049

E-mail: mission.ank@kum.hu

Web: www.mfa.gov.hu/emb/ankara