Én szeretnék hallani olyan beszámolót ahol egyénileg, autóval mentek. Egy kedves barát vetette fel, hogy kell-e kiváltani a nemzetközi jogosítványt? Szerbia és Macedónia határátkelőin mire kell ügyelni? Mégis mit nem lehet vinni az autóban, amit amúgy Görögbe vinnénk. Melyik komp ajánlatos, a nagy forgalom miatt. Kifejezetten az utazással kapcsolatos tapasztalatokra vagyok kíváncsi, mert augusztus 18-25 turnusban autóval indulunk Miskolcról. Jön-e még valaki autóval?
Köszi
Szia!
Mi kétszer voltunk saját autóval, az alábbi helyeken megtalálsz minden fontos információt.
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=333
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1403
Az első egy részletes útmutató a közlekedésre Szerbiában és Macedóniában, minden szava igaz, ez a saját tapasztalatom.
A második a vendégmunkások várható rohama a határon, ezt is érdemes figyelembe venni, mert több órás várakozást lehet megspórolni egy egyszerű kitérővel a kisebb határátkelők felé. A vendégmunkásokra fel kell készülni, és ne lepődjetek meg, ha a benzinkút illemhelyén nem fértek a mosdókagylóhoz, mert kb. 6 török gyerek fürdik benne a családdal együtt.
Nagyon kell figyelni a sebességkorlátozást, mert főleg a szerbek mérnek és büntetnek is. Mi általában 20 euróért váltottunk a szerb határon dínárt, abból fizettük a szerb autópályát. A macedón területen négy eurót adtunk összesen az autópálya kapuknál, célszerű 1 eurós érméket erre tartogatni. A macedon-görög határon van egy benzinkút, még a határ előtt közvetlenül, itt tudtok utoljára olcsóbban tankolni, görögországban egyébként az üzemanyag drága.
Két évvel ezelőtt pont beleestünk egy sztrájkba, alig tudtunk a szigeten benzinhez jutni, azóta tartok magamnál 10 literes kannát biztonsági tartaléknak.
A kompon azzal mész amelyiket eléred, mind egyforma, különbséget nem tapasztaltam. Mi két hetet töltöttünk kint zakynthoson, ez alatt 700 kilométert mentünk csak a szigeten, olyan helyekre lehet kocsival eljutni amiről csak álmodtam azelőtt. A legszebb fürdőhelyekről kérésre küldök GPS koordinátákat. Ja és a GPS, attól függ milyen rendszert használtok, de ne lepődjetek meg, ha kicsit elkavarogtok görög honban, az a tapasztalat, hogy nem mindig megbízható, térképet vegyetek, zakynthoson kb. 3-4 euróért már részletes is kapható.
Remélem segítettem, jó nyaralást mindenkinek!
JASZU!