Néhány hozzászólásomat összeszedtem, hogy ne kelljen visszakeresni azoknak akik idén Sidariba utaznak nyaralni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mind Sidarit, mind az Elektra apartmant. Néhány ár, ill segítség. gyros pita small 2.20E, large 3.6-4.0E. Tál, kb 6-7E. Souvlaki tál large 7E, de akkora adag hogy meg sem bírtam enni. Kajálásra a San Remo-t javaslom a főutcán. Fagy 1,5-1,8E /gombóc, de az övék megfelel nálunk 3 gombócnak. Nagyon finom érdemes megkóstolni. Felvágott nagyon drága, 4-5E pár szelet előrecsomagolt. Sajtok szintén nagyon drága kb 5-6 E egy feta sajt. Tzatziki saláta változó, nagyon körül kell nézni, a legolcsóbb a 250g-os az Alex supermarketben, 1,8 E. mindenütt máshol 2,8-3,4E. Halva 2,9-3,9E, szintén az Alexben a legolcsóbb, 400gr-os. Tej szintén drága, 1.8-2,5E. Érdemes hazulról vinni 1-2 Ráma dobozos margarint mert az is drága. Felvágottat, lapka sajtot szintén. Dinnye görög 1,0-1,2E, sárga 1,5-1,8, de van ahol 1,0E per kilo. Ásványvíz fél literes 0,5-1,0 E helytől függ. Fóliás 6-os 1,5 literes, kb 2,0E. Dobozos üdítő, 07-1,0E Bacardi Breezer 2,2-2,5E Nescafé capuccino, dobozos (nagyon finom) 1,6-1,7E Mojito soda (alkoholmentes szintén finom) 1,0E Olaszos ételeket ne vegyetek, nem jól csinálják. Lasagna, milánói és egyebek. Vásárolni Sidariban érdemes a kis boltokban, persze először csináljatok terepszemlét mert mindenütt más árak vannak. A fővárosban minden jóval drágább, tehát ott inkább csavargás és városnézés, de vásárolni nem szabad. Ital, két jellegzetesség, A Limoncello és a Kumquat, mindkettő nagyon finom likőr érdemes megkóstolni kizárólag jéghidegen, és hozni is. Fél literes üveg kb 8.5-12E helytől függ. Fánkok: sima cukros 1,2E vamiliás, csokis, 1,5-1,7E. Az idegenvezető (Gábor) nagyon jó fej, rendes, segítőkész. Nyugodtan forduljatok hozzá bármilyen kérdésetek problémátok van. Mindent tud a szigetről amit tudni lehet, bármikor megtalálható elérhető. Nekem kora reggel sikerült őt álmából felkeltenem mivel napallergiát kaptam és orvoshoz kellett fordulni, nagyon rendes volt segített, pedig alig volt ébren. Betegbiztosítást érdemes kötni, melegen ajánlom, tanulva a saját bajomból. Így az orvosért nem kellett fizetnem, csak a kenőcsért. A nap nagyon erős, 50+ naptej mellett is simán le lehet égni, bárkinek. Napallergia, napszúrás szintén, ha nem vigyáztok. Jó nyaralást..... Ja és jogsit vigyen aki bérelni akar bármit is....motorféléket, Jim-nél lehet, kocsit legalább 3 helyen kinálgatnak.... A szigettúrára feltétlen menjetek el, és a hajózásra is.
A fszt1.ben ahol voltunk, teljesen kulturált volt minden, konyha, fürdő, szobák, semmi problémánk nem volt. Azt kaptuk amit hirdettek semmi átverés vagy becsapás. Volt hűtő fagyasztóval, mikró, vizforraló, étkészlet, tányérok edények, adtak törölközőket bőven, minden reggel új szemeteszsákot, és légkondira sem volt szükség mivel estére lehül a levegő kb 20 fokra, nyitott ablaknál lehet aludni. Szúnyogháló van mindenütt, de szúnyog összesen 1 volt az apartmanban, az levadásztuk, aztán több nem is akadt. Célszerű lent tartani a szúnyoghálót, és akkor nem lesz gond. Este a parton és a sétálóutcán azért már van szúnyog de elviselhető mennyiségben. Autó 70-130euro a quad kb 45 eu, de azt nem tudom mennyi időre adják, mivel nem béreltem csak megnéztem az árakat.... Az apartman területén van zuhanyzó azt javasolt használni fürdőzés után mivel a sós víz megesz mindent, a bőrt is. A parton egyébként sehol sem láttam zuhanyozókat ilyen célra, és sem wc-t sem öltözőt nem találtam. Az elektra előtti part a kis strand, a móló másik oldalán van a nagy strand. A távolságok kicsik, műholdképen nézve a települést, nagyon csalóka. A sétálóutca kb 50 m lehet összesen, de sokfelé lehet mászkálni. Vásárolni lehet a Sconto-ban de az 10 perc séta, és nem annyira olcsó hogy érdemes legyen, én az Alex-et javaslom. Az majdnem pont szemben van az elektrával. Van még két szupermarket, a Markato és a Diellas, de az 20 perc séta, azok szintén olcsóak.A part mindenütt homokos, lassan mélyül. A víz nem meghatározható. Sokan írták hogy tiszta és hogy koszos. Mi mindkettővel találkoztunk ugyanazon a partszakaszon. A kosz nem szó szerint értendő!!!! A vízben sok "vizifű él, annak az elhalt leveleit tépi le a hullámzás és sodorja ki a part mellé és a partra.Puha barna hosszú levelek, simán át kell menni rajta, a parttól kb 10 méterre már tiszta, de 50 méterre kristálytiszta. Egyébként időnként összegereblyézik, összeszedik tehát nincs gond. 1-2 nap volt csak hogy volt vizifű a parton és vízben, a többi időben tiszta volt. A víz reggel még eléggé hideg, de 11órára már felmelegszik annyira hogy lehet fürdeni, addig csak belegázolni .... délutánra pedig olyan forró hogy mindenki benne hasal a part szélén. kb 30 fokos lehet. Reggel még 20-22 fok de fokozatosan és gyorsan melegszik a víz. Természetesen bent azért hideg, de aki beúszik az nem veszi észre. Gyalogolni is lehet befelé de én ha már ott voltam úsztam. A képeken is látható hogy a kijárat közvetlenül a parton van de nem saját az előtte lévő partszakasz. Az apartmannak vannak saját napozóágyai azt ki lehet vinni a partra de csak a telek szélességében különben szólni fognak érte. Kivinni pedig csak a kijárathoz szabad mivel a parton mindenütt vannak kirakva napozóágyak de azok fizetősek. Meg lehet ismerni, 2 napágy + 1 napernyő. Az a sáv végíg bérelt, oda nem lehet napágyat tenni és a viz mellé sem közvetlenül. A bérlésük drága, 10 euro /nap. Napágyakból 10 van az apartmannak, apartmanonként 1db jár. Az ingyenesen használható. Busszal voltunk. A LUA*** rendszámúval. Bár egyik buszon sincs wc, azért 2-3 óránként megállnak a sofőrök pihenni és wc-t intézni. Az út nagyon fárasztó de kibirható. Oda felé filmeket néztünk, meg aludni próbáltunk, nem sok sikerrel. Hajnali 4 körül értünk a kikötőbe a komp fél 8 kor indult, addig ténferegtünk. Simábban jutottunk át a határokon mint várták a sofőrök. Egyébként ők is rendesek voltak, a buszon lehetett hideg üdítőt venni (250Ft /db) és kávét kapuccinót, szintén 250Ft. A komp 18eu oda vissza arra tegyetek el pénzt. A szigettúra 25 eu felnőtt 17 eu gyerek érdemes elmenni. Corfu shopping 6 eu / fő. érdemes elmenni ha nem is vásárolni, inkább nézelődni sétálni, mivel egy kis Velence az egész csak víz nélkül. István: Parkolást tiltó táblákat nem láttam sehol, és fizetős parkolókat, órákat sem. Jelzőlámpa és tábla is alig van, mindenki úgy közlekedik ahogy tud és akar. Az utak, utcák rendkívül szűkek, kölcsönös udvariasság alapján valaki visszatolat ha egy kanyarban összefutnak. Jól vezetnek a görögök és előzékenyek. Az utak általános állapotúak, de célszerű óvatosan és lassan vezetni mivel minden tele van hajtűkanyarokkal, korlát sehol, az utak mellett 20-100m-es szakadék mindenütt. Egyébként jellemzően felnőttként kezelik az állampolgáraikat és a túristákat is, mindenki tud magára vigyázni alapon. Rengeteg gyönyörű hely van sehol figyelmeztetés, korlát, vagy elzárt terület, olyan helyekre is oda lehet menni ami magyar viszonylatban életveszélyesnek és elzárt területnek számít. ol a Canal D'amourtól nem messze van egy ilyen ahonnan gyönyörű a naplemente, de a homokkő szikla az egész, pár nm2 mellette mindenütt 30 mélyen a tenger, egy mozdulat és bele lehetne!!!! esni. De ugye mindenki tud magára vigyázni és ép ésszel senki nem fog a legszélére kiállni.
Elnezest. Annyit meg szeretnek hozzafuzni, hogy a felvagott nem draga. Csomagolva lehet kapni a super marketekben mar 0.70 centert is es nagyon finom szalamik. A San Remoban pedig nem lehet kapni igazi gorog eteleket (ez leginkabb egy gyorsetteremhez hasonlo...), ezert ha valaki kiakarja probalni a Pastitsadot, Sofritot, Pasticiot, vagy eppen a Kokkinistot amit a gorogok porkoltnek neveznek bar teljesen maskepp keszitik, vagy a nagy kedvencemet a Lahano Dolmadest - ami toltott kaposzta, pirospaprika nelkul, tojassal es citromlevel - ahhoz erdemes a fovarosban egy hangulatos kis etterembe beulni es nem sajnalni a penzt egy egyszeri kiados, emlekezetes etkezesre. Corfu townban pedig elhamarkodott dontes olyat kijelenteni, hogy ne vasaroljon az ember mert minden draga, hisz ott rengeteg sok szep dolgot, szuvenirt lehet kapni joval nagyobb valasztekban, mint Sidariban vagy barhol mashol. Masreszt alkudozni lehet, bar a jelenlegi gazdasagi helyzetet figyelembe veve en szemely szerint nem tudnam megtenni. Aki pedig tejet es margarint otthonrol akar hozni, az inkabb el se induljon. Felesleges barmilyen elelmiszert otthonrol idecipelni, mivel pl. 1.20 euroert nagyon izletes kremes, joghurtos vajakat lehet kapni. (kek dobozban) Szoval az arak nem magasak csak szet kell jobban nezni es celszerubb minel nagyobb super marketben vasarolni, mert ott mindig vannak jo akciok is. (Dimitra, Vasilopulos, Marinopulos). A regi kikototol pedig el lehet jutni egy csodalos kis szigetre, Vidosra (2 euro). Minden oraban egy kis hajo indul a szigetre (nyaron este ejfelig), ahol nem lakik senki, nincsenek hazak, csak egy etterem ahonnan csodalatos latvany tarul szemunk ele mikozben izletes, igazi gorog eteleket fogyaszthatunk. Ebbol az etterembol a fovaros jol lathato, nincs nagy tavolsag a ket sziget kozott (20 perc kb.). A taverna az esti fenyekben a legromantikusabb. A szigeten tovabba talalhato rengeteg facan es nyuszi (nem bantani oket!!!), emellett egy regi borton aminek szinten meg van a maga kis tortenelme, ami a vilaghaboruig vezetheto vissza, valamint egy szerb mausoleum. A kis foldi paradicsomnak meses partjai vannak, kis eldugott reszek is ahol akar az ember egyedul is elvezheti a tenger tisztasagat es szabadsagat. A Tramountana beachrol pedig nem messze ket foka lakhelye fekszik a tengeren ahol a Calipso star hajo ad latvanyos eloadasokat minden oraban. (Foka show). A Calipso Star es a Vidos kishajo egymas mellett van a regi kikotoben. Egyebkent valoban csodalatos sziget, s talan a legszebb is. Amerre csak a szem ellatt orokzoldeket lathatunk es szinesebbnel szinesebb viragokban gyonyorkodhetunk.