Kedves Fórumozók!
Folyamatosan nyomon követem a fórumon "történteket", és meglepődve olvastam Nagy Sándor ügyvezető szavait. Eddig nem akartam hozzászólni az itt leírtakhoz, de most úgy éreztem le kell írnom a gondolataimat.
Mi idén is 4. éve a Grand Tours-t választottuk és csodálatos két hetet töltöttünk ezen a csodaszép helyen, de lehet jövőre meg fogjuk gondolni, hogy újra ezt az irodát válasszuk-e. Nekünk nagy problémáink ugyan nem voltak, de meg kell említenem jó pár zavaró dolgot.
A takarítás nálunk is hagyott kívánnivalót maga után (Anna apartman), de ezt megoldottam. Ebben egyet kell értenem az egyik hozzászólóval, hogy bizony ne azzal kelljen kezdenem a nyaralásomat, hogy nekem kell kitakarítanom, hiszen nem kevés összeget fizettünk ki. De ez igazából nem volt olyan egetverő probléma.
Nos ami viszont nagyon zavaró dolog volt számunkra, hogy a "kedves" apartmantulajdonos Anna az első hét után, ki akart bennünket rakni az apartmanból, mondván neki Vivien nem mondta, hogy mi két hétig vagyunk. Kiabált velünk, hogy hívjuk fel Vivient azonnal, menjünk át hozzá és rendezzük ezt a dolgot.... Kérdem én... Én rendezzem??? Ki is hibázott? Én elmondtam neki angolul, hogy két hétig vagyunk, ennél többet nem tudok tenni. Vivien egyébként is az újonnan érkező nyaralókhoz ment, tehát fizikai képtelenség lett volna őt odahívni, és nem is akartam zavarni sem. Végül is később megnyugodott Anna, aztán mikor Vivien megjelent, elmondtuk neki mi történt. Erre annyit mondott mosolyogva, hogy legyünk erélyesek. Ezzel nem volt probléma, csak kissé rosszul érintett ez a bánásmód...
A másik ami zavart, az hogy az Anna állandóan kiabált, nagyon hangos volt, így a pihenés kivitelezhetetlen volt... Mielőtt még valaki ezt kifogásolná, leszögezném, mi nagyon szeretünk kirándulni, első dolgunk volt felfedezni a környéket, tehát nem sok időt töltöttünk az apartmanban. De voltak olyan napok, amikor kicsit szerettünk volna lazítani, és nem mentünk sem a partra, sem kirándulni.
A második héten pedig az Anna férje a felettünk lévő szinten kopácsolt. Beleremegett az egész ház, szó sem volt sziesztáról. Megjegyezném mindezt szieszta időben. Ennyit a szabályokról... Ráadásul az apartman tulajdonosa elvárta volna tőlünk, hogy a partról feljőve egy lavórban mossunk lábat, mert mondván spórolni kell Görögországban és ne használjuk a kerti zuhanyt. Ezzel nem lett volna gond, hogy spórolni kell, de mikor láttam, hogy minden este és reggel a fákat és a növényeket locsolta, kérdeztem magamtól, hogy akkor hogy is van ez a spórolás? :)
Az ingyen klímát sem lehetett használni (mi 2 naponta kb. 10 percre ha bekapcsoltuk), mert kopogtatott az ajtón, hogy nincs olyan meleg, kapcsoljuk ki (41 fok volt). Az apartmanban többször előfordult, hogy nem volt víz, sőt meleg víz sem mindig volt.
A nyaralásunk így is csodálatos volt, gyönyörű helyeken jártunk, az idegenvezetéssel is meg voltunk elégedve. A buszos túrán egyedül ami nagyon nem tetszett, hogy a Navaggio öbölnél a Szilvi sürgetett mindenkit, hogy siessünk-siessünk, mert még menni kell ide-oda, gyorsan csináljuk meg a képeket. A program legérdekesebb részére volt a legkevesebb idő, amit nem értettem miért. Szerencsénkre az elsők között voltunk a fényképezésnél, így utána még volt időnk kicsit gyönyörködni a tájban, de ez is kevés volt. A többieknek akik sorban álltak lehetőségük sem volt kicsit körbenézni, élvezni a látványt. A borkóstolásra, vagy az ebédre kellett volna kevesebb időt szánni, azt itthon is megtehetem. Illetve olyan helyen álltunk meg vásárolni, ahol a Szilvi ismerőse árulta a portékáit. Nemhogy drága volt, minőségre sem éppen a legjobb áruk voltak. Máshol lehetőség sem volt a vásárlásra. Annyit viszont megjegyeznék, hogy mindenhová elsőként értünk, így nem kellett más csoportokkal tolongani. Az olívaolaj gyár nagyon érdekes volt, sok értékes információt megtudtunk róla. Itt vettem is fokhagymás olívaolajat, nagyon finom, azóta is ezt használom itthon. Ami érdekes volt ugyancsak, hogy a szupermarketekben olcsóbbak voltak ezek az olívaolajak, mint ott a gyárban. Ha ezt tudom, nem ott veszem meg.... De végül is nem bántam meg, mert nagyon nagyon finom és tudom, hogy ez biztosan olívaolaj, nem valami zöld lötty, amit itthon árulnak kemény pénzekért. Georgináéknál 1,5 literes nagyon finom olívaolaj 5,5 euro volt.
A Georgina apartmanról is olvastam érdekes hozzászólásokat. Nekünk semmi gondunk nem volt a Georgináékkal, nagyon kedvesek voltak velünk, minden étkezés alkalmával kaptunk vagy ajándék bort, vagy sütit. Érdekesnek találom, hogy az ott történtekhez (pofon, vendégek lelocsolása stb.) nem reagált az ügyvezető Úr. Mint leendő utas, kíváncsi lettem volna a véleményére. Ugyanis ezeket olvasva kissé félve mentünk a nyaralásra.
El kell mondanom viszont mindezek ellenére, hogy Zakynthos az egyik legszebb hely, ahol eddig jártunk, bár Neos Marmaras is gyönyörű volt tavaly. A hajókiránduláson pazar látvány fogadott bennünket, nagyon jól éreztük magunkat, és felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. A Navaggio öböl élőben még szebb, mint a képeken, bátran ajánlom mindenkinek ne hagyja ki egyik megközelítési módot sem (hajós ill. buszos).
A másik program ami nekünk nagyon tetszett a Kaiki túra volt, gyönyörű barlangokban jártunk és a nyílt vízi fürdőzés is kalandokat rejtett számunkra. Ugyanis visszafelé, mikor is lehorgonyoztunk a Marathonisi szigeten, búvárkodtunk, mint mindig és polipot, rákot, és ezernyi halat láttunk a vízben. Nagyon érdekes volt a polip a vízben, ahogyan beleolvad a környezetbe, és mikor veszélyt érez, változtatja a színét. Lenyűgöző. Szerencsére sikerült megörökítenünk a víz alatti fényképezőgéppel videó formájában. :) Tehát ajánlom mindenkinek, aki ide látogat érdemes a víz alatt is nyitott szemmel úszkálni, hiszen számtalan érdekes dolgot láthatunk a tenger élővilágából. Apropó élővilág. A gyönyörű és hatalmas caretta caretta-t, vagyis az álcserepes teknőst volt szerencsénk testközelből megcsodálni. Ugyanis a második héten átmentünk a Cameo szigetre (belépő 4 euró fejenként, amit le lehet fogyasztani), és mint mindig, ott is megragadtuk a búvárszemüveget és irány a tenger. Rengeteg halat láttunk, közben beljebb úsztunk a tengerbe a sziklák felé, a sziget oldalán. Láttuk a teknősleses hajókat, így tudtuk, hogy a közelben lehet a teknős, de nem akartunk a hajók felé úszni, ugyanis elég veszélyes. Ezért folytattuk tovább a víz alatti felfedezést és egyszer csak megjelent a teknős a hátam mögött. Csodálatos videókat készítettünk róla, és ami a legmeglepőbb volt, nem úszott csak úgy el mellettünk, hanem szó szerint velünk úszkált a sziklák közelében. Vagy 1 órát töltött a társaságunkban a legnagyobb örömünkre. Természetesen figyeltünk arra, hogy ne zavarjuk, kíváncsi volt ő is ránk. Jól megnézett magának bennünket, úszkált velünk együtt és mellettünk (én még hozzá is értem véletlenül, annyira közel jött). Szóval érdemes néha merészebbnek és ami a legfontosabb türelmesnek lenni egy-egy ilyen felejthetetlen élményért. Ha esetleg valakinek hasonló élménye lesz, annyit tudok javasolni, hogy maradjon higgadt, ne "kapálózzunk" a vízben, mert azzal elzavarjuk. :)
Tehát bátran ajánlom mindenkinek ezt az uticélt, nem fogja megbánni. A kisebb kellemetlenségek ellenére azt mondhatom, biztosan vissza fogunk ide térni, az már más kérdés, hogy ezzel az utazási irodával-e. :)