A harmadik részt holnapra akartam hagyni, de hadd legyen.... A harmadik út, a leggyorsabb, és személy szerint én nem is szeretem. Tehát, Irány Röszke! Vagy nem. Kötelező reggel rádiót hallgatni, hogy megtudd, hány óra a várakozási idő. Ennek függvényében választhatsz egy közeli, kisebb határátkelőt is. Maradva Röszkénél: határon át, túloldalt pénzváltás, tankolás, majd irány Belgrád és utána Nis. De szerintem idáig Ti is ismeritek az utat... Nisnél le kell térni az autópályáról, Bulgária irányába. Jól ki van táblázva. A határig az út nagy része egy völgyben egy folyóparton halad. Ez az út viszonylag zsúfolt. Sok a kamion és a busz .Előzni szinte lehetetlen. Te se légy türelmetlen. Sok erre a rendőr és távcsővel figyel. Ha megérkezel a határra, állj be valamelyik külföldi mögé: de lehetőleg ne bolgár legyen. Mivel Szerbia nem az EU tagállama, a bolgárok a sajátjaikat állandóan csesztetik - főleg a mikrobuszokat - cigarettát és italt keresnek. Erre a határra még nem tudtam úgy érkezni, hogy legalább egy órát ne álltam volna, még akkor sem, ha csak ketten voltak előttem. Itt aztán elkezdődik a bolgár virtus, a fertőtlenítés ( 2 euro ) és az ilyen-olyan címen történő pénzszedés. Itt is vedd meg az autópálya matricát, tudod, kifelé kérik.( Biztosítás NEM kell, de ezt előzőleg már írtam ) Ha átvergődtél szerben- bolgáron, határőrön-vámoson, irány Szófia. ( jut eszembe : euro apró legyen nálad, mert ha papírpénzt adsz oda a szerv szívesen becsap. Ha tud. Az egy eurós kb akkora mint a bolgár egy levás. NÉZD MEG, MIT AD VISSZA ! A Szófiába bevezető út 2x2 sávos. Vigyázz a traffi ! És ami még fontosabb, messziről figyeld az első jelzőlámpát! AJTÓ BELÜLRŐL BEZÁR! Ha jól figyelsz, észreveheted az ablakmosó-kolduló cigánygyerekeket. Lassan csorogj rá a lámpára, hogyha megzöldül, kilőhess, így megszabadulhatsz mosástól, mindentől. Ha tudsz, nézz jobbra. Láthatod a szófiai cigánytelepet. Az ózdi ehhez képest lakópark. Ha kikapnak valamit az autódból, onnan soha elő nem kerül. Ha mindezeket túlélted, rátérsz az autópályára, és irány a török határ. Kemény munkával a határok függvényében ez az út 10-14 óra alatt teljesíthető.Ne feledd, határ előtt tankolás. Folytatás holnap: Merre menjek? Isztambul ? Izmír ?........
Köszi, Isztambul felé nézzük, légyszíves.
Azt írd meg majd légyszíves, hogy melyik útvonalat mennyi idő alatt lehet teljesíteni. Hol szoktál aludni? Úgy látom Te már jópárszor megtetted ezt az utat. A szerb kanyarnál mire értetted a 10-14 órát?
Mégiscsak a román lehet szimpatikusabb útvonal, hiszen ott a határokon nincs várakozási idő, nem pakolják ki az autót.