(+36 52) 448 348

Nyitvatartás: H.-P.: 8:30-17:00, Szo: 08:30-13:00

Fórum - Nyaralás Kusadasin
Fórum bejegyzései

Király Sándor Dátum: 2013-04-27 21:25:57
Nem szeretnék olyan kérdésre válaszolni, hogy hány órán át tart az út. Ha elmegyek nyaralni, számomra az idő nem bír jelentőséggel: általában kerülöm a mindenki által járt utakat és az autópályákat. Ha felhajtok se megyek többet 100-nál ( és nem azért mert rossz autóm van ). De induljunk el Edirnéből. Ha valakinek van kedve, megnézheti a dzsámit. Nagyon szép. Az első , amin majd csodálkozni fogsz, hogy minden dzsámi mellett van WC! ( vajon a katólikus templomok mellett miért nincs ? Ha beérsz Isztambulba, rá fogsz jönni, milyen fontos a jó öreg duda. Ha nem dudálsz, akkor sincs elsőbbséged ha egyébként van. Csodálkozni fogsz hogy sok jó ember kis helyen is elfér (5 autó egymás mellett 3 sávban) Isztambulban az árak elég magasak. Érdemes előre szobát foglalni. ( pl: booking.com) Ha lehet saját parkolóval rendelkezőt. A város főbb nevezetességei 3 nap alatt kényelmesen feljárhatók, lévén nem nagy területen fekszik. Ha lehet végy egy útikönyvet és készíts utitervet a látnivalókról, hogy mit akarsz megnézni.( Egy kisebb vagyont fogsz elkölteni múzeumi belépőkre) Külföldieknek egyébként is drágábban adják a jegyeket. Kerüld a puccos éttermeket. Ki vannak hegyezve a túristákra. Ha jót akarsz ebédelni, keresd a mellékutcákban ( más városokra is érvényes ) LOKANTESI feliratú helyeket. Normális áron, elsősorban a helyieknek főznek és addig van kiszolgálás, amíg az étel el nem fogy.......
Király Sándor Dátum: 2013-04-27 21:06:55
Akkor folytassuk. Ugye, megtankolt mindenki? A bolgár határ nem túl izgalmas előtte néhány árus, az út két oldalán. A határőrök és a vámosok nem túl érdeklődők jobbára a papírmunka köti le a figyelmüket. A túloldali, befelé jövő sávban látható a bolgár biznisz : megy a fertőtlenítő locsolás. Hazafelé te sem úszod meg. Átérve a senki földjén sorolj be egy sávba. Szinte mindegy melyikbe. Vízumod még nincs, de rövidesen lesz. Jön a határőr és megmondja, hogy melyik sávba menj át gyalog. Kiszállsz, viszed a pénzt és az útleveleket. Addig mögötted türelmesen várnak. Ha megvan,menj vissza az autódhoz és a következő ablaknál beadod a kocsi papírjaival és a ZÖLDKÁRTYÁVAL együtt a határőrnek. Ezután kb 3-4 autót a sáv végén egymás mellé állítanak. Kinyittatják a csomagtartót és cigi után érdeklődnek. Ha nincs, már mehetsz is. Törökországban a cigi nagy üzlet. Csempészik is a törökök becsülettel. Ha kigurultál a határsávból, állj meg az első török benzinkútnál, és vegyél egy( plasztik kártya) autópálya kártyát. A kutas tudja milyen kell. Majd irány Edirne, és pihenj meg a Grand Tours által javasolt szálláson.......
Kovács András Dátum: 2013-04-26 00:03:12
Király Sándor írta ekkor: 2013-04-25 23:15:03
A harmadik részt holnapra akartam hagyni, de hadd legyen.... A harmadik út, a leggyorsabb, és személy szerint én nem is szeretem. Tehát, Irány Röszke! Vagy nem. Kötelező reggel rádiót hallgatni, hogy megtudd, hány óra a várakozási idő. Ennek függvényében választhatsz egy közeli, kisebb határátkelőt is. Maradva Röszkénél: határon át, túloldalt pénzváltás, tankolás, majd irány Belgrád és utána Nis. De szerintem idáig Ti is ismeritek az utat... Nisnél le kell térni az autópályáról, Bulgária irányába. Jól ki van táblázva. A határig az út nagy része egy völgyben egy folyóparton halad. Ez az út viszonylag zsúfolt. Sok a kamion és a busz .Előzni szinte lehetetlen. Te se légy türelmetlen. Sok erre a rendőr és távcsővel figyel. Ha megérkezel a határra, állj be valamelyik külföldi mögé: de lehetőleg ne bolgár legyen. Mivel Szerbia nem az EU tagállama, a bolgárok a sajátjaikat állandóan csesztetik - főleg a mikrobuszokat - cigarettát és italt keresnek. Erre a határra még nem tudtam úgy érkezni, hogy legalább egy órát ne álltam volna, még akkor sem, ha csak ketten voltak előttem. Itt aztán elkezdődik a bolgár virtus, a fertőtlenítés ( 2 euro ) és az ilyen-olyan címen történő pénzszedés. Itt is vedd meg az autópálya matricát, tudod, kifelé kérik.( Biztosítás NEM kell, de ezt előzőleg már írtam ) Ha átvergődtél szerben- bolgáron, határőrön-vámoson, irány Szófia. ( jut eszembe : euro apró legyen nálad, mert ha papírpénzt adsz oda a szerv szívesen becsap. Ha tud. Az egy eurós kb akkora mint a bolgár egy levás. NÉZD MEG, MIT AD VISSZA ! A Szófiába bevezető út 2x2 sávos. Vigyázz a traffi ! És ami még fontosabb, messziről figyeld az első jelzőlámpát! AJTÓ BELÜLRŐL BEZÁR! Ha jól figyelsz, észreveheted az ablakmosó-kolduló cigánygyerekeket. Lassan csorogj rá a lámpára, hogyha megzöldül, kilőhess, így megszabadulhatsz mosástól, mindentől. Ha tudsz, nézz jobbra. Láthatod a szófiai cigánytelepet. Az ózdi ehhez képest lakópark. Ha kikapnak valamit az autódból, onnan soha elő nem kerül. Ha mindezeket túlélted, rátérsz az autópályára, és irány a török határ. Kemény munkával a határok függvényében ez az út 10-14 óra alatt teljesíthető.Ne feledd, határ előtt tankolás. Folytatás holnap: Merre menjek? Isztambul ? Izmír ?........
Köszi, Isztambul felé nézzük, légyszíves. Azt írd meg majd légyszíves, hogy melyik útvonalat mennyi idő alatt lehet teljesíteni. Hol szoktál aludni? Úgy látom Te már jópárszor megtetted ezt az utat. A szerb kanyarnál mire értetted a 10-14 órát? Mégiscsak a román lehet szimpatikusabb útvonal, hiszen ott a határokon nincs várakozási idő, nem pakolják ki az autót.
Király Sándor Dátum: 2013-04-25 23:15:03
A harmadik részt holnapra akartam hagyni, de hadd legyen.... A harmadik út, a leggyorsabb, és személy szerint én nem is szeretem. Tehát, Irány Röszke! Vagy nem. Kötelező reggel rádiót hallgatni, hogy megtudd, hány óra a várakozási idő. Ennek függvényében választhatsz egy közeli, kisebb határátkelőt is. Maradva Röszkénél: határon át, túloldalt pénzváltás, tankolás, majd irány Belgrád és utána Nis. De szerintem idáig Ti is ismeritek az utat... Nisnél le kell térni az autópályáról, Bulgária irányába. Jól ki van táblázva. A határig az út nagy része egy völgyben egy folyóparton halad. Ez az út viszonylag zsúfolt. Sok a kamion és a busz .Előzni szinte lehetetlen. Te se légy türelmetlen. Sok erre a rendőr és távcsővel figyel. Ha megérkezel a határra, állj be valamelyik külföldi mögé: de lehetőleg ne bolgár legyen. Mivel Szerbia nem az EU tagállama, a bolgárok a sajátjaikat állandóan csesztetik - főleg a mikrobuszokat - cigarettát és italt keresnek. Erre a határra még nem tudtam úgy érkezni, hogy legalább egy órát ne álltam volna, még akkor sem, ha csak ketten voltak előttem. Itt aztán elkezdődik a bolgár virtus, a fertőtlenítés ( 2 euro ) és az ilyen-olyan címen történő pénzszedés. Itt is vedd meg az autópálya matricát, tudod, kifelé kérik.( Biztosítás NEM kell, de ezt előzőleg már írtam ) Ha átvergődtél szerben- bolgáron, határőrön-vámoson, irány Szófia. ( jut eszembe : euro apró legyen nálad, mert ha papírpénzt adsz oda a szerv szívesen becsap. Ha tud. Az egy eurós kb akkora mint a bolgár egy levás. NÉZD MEG, MIT AD VISSZA ! A Szófiába bevezető út 2x2 sávos. Vigyázz a traffi ! És ami még fontosabb, messziről figyeld az első jelzőlámpát! AJTÓ BELÜLRŐL BEZÁR! Ha jól figyelsz, észreveheted az ablakmosó-kolduló cigánygyerekeket. Lassan csorogj rá a lámpára, hogyha megzöldül, kilőhess, így megszabadulhatsz mosástól, mindentől. Ha tudsz, nézz jobbra. Láthatod a szófiai cigánytelepet. Az ózdi ehhez képest lakópark. Ha kikapnak valamit az autódból, onnan soha elő nem kerül. Ha mindezeket túlélted, rátérsz az autópályára, és irány a török határ. Kemény munkával a határok függvényében ez az út 10-14 óra alatt teljesíthető.Ne feledd, határ előtt tankolás. Folytatás holnap: Merre menjek? Isztambul ? Izmír ?........
Kovács András Dátum: 2013-04-25 22:59:34
Király Sándor írta ekkor: 2013-04-25 22:37:01
A második útvonal: Arad - Orsova - Vaskapu - át Szerbiába - át Bulgáriába - Vidin - Szófia - Szvilengrád - Edirne.... Az út az előbbihez hasonlóan nem a gyorsaságáról híres. A kihozható átlagsebesség itt is 60-65 km/ óra. Amiért mégis érdekes lehet az itt is a táj és a látnivalók. Aradtól az út a szerb határig kifogástalan. Olyan látnivalók esnek útba, mint Herkulesfürdő, vagy a kazán szoros. Szerbiába az út a vaskapui duzzasztó gát TETEJÉN vezet át. A szerb határőr egy kicsit megbámul, de nem izgatja magát. A szerb szakasz nem hosszú. Mikor a belépsz Bulgáriába, itt is az első dolgod legyen az autópálya matrica. Az első bolgár falu: Vidin. Innen az út Szófiáig nem zsúfolt, inkább unalmas. Szófián ha keresztülmész, szinte a török határig autópálya lesz. Tankolás ugyanúgy, mint az előbb említett részben. Itt kell megemlítenem, hogy immár jó néhány éve épül a második Duna híd Románia és Bulgária között. ( Vidin - Calafat között ) a legutóbbi tervezett átadás ez év májusa. Ha tényleg elkészül, nem kell Szerbiába átmenni. Ezért van az , hogy a románok Aradtól megcsinálták az utat a határig. Tényleg kifogástalan minőségű. Csinálják a bolgárok is, csak lassabban. Ez a híd is fizetős lesz. De ha még mindig kevés az ajánlat, komppal is átmehetsz Bulgáriába ( 200lei kb 12000 ft ) Innen folytatom.....
Ejha, nagyon profi vagy, köszönjük! De ehhez meg kell aludnom valahol, igaz? Vagy felváltva vezettek többen? Mert ez igen hosszú időben, ha az átlagsebesség 60-65 km/h.