(+36 52) 448 348

Nyitvatartás: H.-P.: 8:30-17:00, Szo: 08:30-13:00

Fórum - Nyaralás Kusadasin
Fórum bejegyzései

Tagaj Cintia Dátum: 2012-10-03 15:14:10
Kedves Erika! Esetleg egy e-mail címet kérhetnék tőled? Előre is köszönöm!
Szűcs János Dátum: 2012-10-03 00:49:18
Sziasztok! Mi is szept. 30án értünk haza Kusadasiból 2 hét nyaralás után, így gondoltam én is megosztom a tapasztalatinkat. Összességében azt tudom mondani, hogy remekül éreztünk magunkat. A buszvezetőknek minden tiszteletem, hogy ilyen megterhelő munka mellett is vidámak, és barátságosak tudnak lenni. A mi szállásunk a Yonca (helyieknek Jondzsa, vagy Joncsa) apartman volt. A korábban leírtakat csak megerősíteni tudom én is, valóban kényelmes, tágas volt a szoba. Felszereltsége nekünk megfelelő volt, mivel mi nyaralni mentünk nem főzőcskézni. A hűtőben valóban nincs fagyasztó rész, de a miénk hátsó fala el volt jegesedve, így ott még jégakkut is elég jól le tudtuk hűteni. A szúnyogok ugyan okoztak pár kellemetlen percet, de maradandó sérülést nem. Amit viszont eddig még senki nem említett, az általunk nem kért extra szolgáltatás a szobához a hajnal 5-6 óra tájban megszólaló Müezzin. Sajnos elég kellemetlen időpontban és hangerővel szóló imára hívás eléggé meglepett minket. Először azt hittük ez csak vasárnaponként van, de azután sajnálattal vettük tudomásul, hogy török barátaink a hét minden napján próbálnak minket imára buzdítani. Ági (a kedves, "macskabarát" idegenvezetőnk :) ) azt mondta, hogy a pap ilyenkor elénekli, hogy mennyivel jobb imádkozni hajnalban, mint aludni. Minket erről egyszer sem tudott meggyőzni a két hét alatt. Nagyjából minden másnap felébred valamelyikünk rá. Igazából nagyon zavaró akkor volt, ha egyébként 6-7 óra magasságában keltünk volna fakultatív program miatt, de az imára hívás miatt már jóval hamarabb felébredünk, és nem tudtunk visszaaludni. Az apartmanban a személyzet nagyon kedves volt, a recepción ülő nagyobb darab kopasz úriember gyakorlatilag már az első naptól kezdve arc alapján tudta, hogy melyik szobakulcsot kinek kell adnia. Ez egyébként remekül megoldott, így nem kellett mindenhová magunkkal cipelni a kulcsot. A korábbi fórum bejegyzések alapján úgy láttuk jónak, ha széfet is bérlünk, néhány eurót abszolút megért, így nem kellett aggódnunk az értékeink miatt. Ahogy az a leírásban szerepel az apartman 5-6km-re található Kusadasi belvárosától. Ez addig nem is okoz gondot, amíg az ember körül nem néz az apartman környékén, hogy milyen étkezési, szórakozási lehetőségeket lehet itt találni. Aztán kiderül, hogy igazából nem sok ilyen lehetőség van a környéken, és ami van az nem éppen olcsó... Félpanzióra ugyan nem fizettünk be, azonban egy este kipróbáltuk a Yoncaban is a vacsorát, de nekünk nem igazán vált be. Sajnos a Long Beach-re is igaz az, amit az étkezési lehetőségekről írtam, nem igazán van infrastruktúra a strand mögött. Rögtön a strand elején egy drágább étterem, majd az Ephesia hotel ahol nyilván csak a hotel nyaralói fogyaszthatnak. Ezután egy hosszabb kihalt rész következik, itt a part is nagyon szemetes, illetve a tenger is kicsit hínáros és kavicsos. Még följebb (a strandon dél felé haladva) van 1-1 büfé, de ezekben már eléggé érezhető volt az utószezon hangulata. Ezek közül egyedül a Star Restaurant volt elfogadható ár-érték arányban. De arra senki ne számítson, mint Görögországban, hogy 2-3 euróért jól lehet lakni gyrossal. Az már többen írták, hogy a sör és minden más alkohol is nagyon drága ez valóban így igaz. Én nyaralás alkalmával szeretek koktélozni, de sajnos a törökök nem jeleskednek koktélgyártásban. Lehet, hogy csak rossz helyeket fogtam ki, de ennyi pénzért (14líra) jóval több, és jobb minőségű koktélt kaptam a görög tengerparton, mint a törökön (ideértve a Yonca italbárját is). Bizonyos típusokat hiába is kerestem nem árulták sehol. Ha már a pénz szóba került, jó döntésnek bizonyult inkább lírát, mint eurót vinni, mivel ugyan pénzváltóban 2,2 : 1 arányban váltják a lírát az euróhoz képest, a bazárban, strandon, kisebb étteremben azonban 2:1 ez az arány. A másik megoldás étkezésre, szórakozásra, vásárlásra, ha bemegyünk a belvárosba Dolmussal (1euróért/2,25-2,75 líráért) mert ott viszont már nagyon könnyen találhatunk olyan helyet ahol fejenként akár 2-3 líráért is jól lakhatunk. Ugyanez kint az apartman környékén már inkább 10 líra / főnél kezdődik. De szintén jó megoldás akár bankkártyával fizetni, mert akkor közép árfolyamon vonja le a pénzt, és külön tranzakciós díjat nem számláz a bank. Ebből a szempontból jó megoldás egyszer-egyszer a Kipa (Tesco) is mint étkezési lehetőség. Kipróbáltunk itt is 1-2 gyorséttermet és meglepően finomnak találtuk az ott kapható ételeket. Árban is jobb, mint az apartman környéki opciók. (6-8 líráért döner üdítővel, krumplival vagy akár saslik tál is) Ha meguntuk a Long Beach-et akkor érdemes ellátogatni még a belváros közelében található Ladies Beach-re (6-5ös dolmus kombóval). Itt sokkal tisztább a tenger, rengeteg étkezési lehetőség közül választhatunk. Egészen más élmény, mint a Long Beach. Persze ez egy kis utazgatással és plusz 4 euró (9-10 líra) kiadással jár személyenként. Kusadasi belvárosa szöges ellentéte az apartman környékének. Boltok, étkezési lehetőségek, és bazárosok találhatók itt igen nagy számban. A török emberek is kedvesebbek voltak a belvárosban, mint kint a kis bazárban. Ugyan valóban kicsit erőszakosabbak, mint mondjuk a görögök. Velünk szinte mindenki barátságos volt. Amit észrevettünk, hogy egy Hello! – Hogy vagy? – Hova valósi vagy? hármassal támadnak. Ha köszönünk és elsétálunk, akkor már nem akarnak tőlünk semmit, ha viszont válaszolunk egy jól vagyok-al, majd hogy Hungary-ból vagyunk akkor jön a már említett "ááá Magyarisztán" felkiáltás. Volt aki arról mesélt, hogy a gyönyörű szó hasonlít egy török szóra, de volt egy srác aki elmesélte hogy 3évig Szegeden élt, hogy egyébként ő ateista és hogy szerinte is finomabbak a magyar ételek a törököknél. Ebben mi is igazat adtunk neki. Ugyan sok finom ételt ettünk, de a sertés hús teljes hiánya azért 2 hét alatt már zavaró volt kicsit. A fakultatív programok minőségével és mennyiségével mi teljesen meg voltunk elégedve. Jártunk mindkét aquaparkban, mindkettő remek volt. Ételt-ital valóban nem lehet bevinni, persze nem merev falú hűtőtáskával a hátizsákban meg lehet próbálni, nekünk is sikerült. Természetesen az ott kapható étel-ital elég drága, de nem is jól lakni kell járni egy aquaparkba. Az ékszereket is érdemes levenni, de nem kezdték el rólam lerángatni a jegygyűrűmet (amibe az évek folyamán jól belehíztam, így nem is jön le). Pamukkale gyönyörű volt. Én is azt hittem, hogy csak 1-1 tócsában áztatnak lábat emberek, de a valóság közel sem ez volt. Azon a részen ahol rá lehetett menni (szigorúan mezítláb) ott lépcsőzetesen kialakult 8-10 szint mindegyikén volt egy-egy legalább akkora medence, mint az apartmannál, amiben lehetett pancsolni. Illetve a sétáló ösvény szélén kádszerűen kialakult vájatok, amiben szintén meg lehetett mártózni. Mi ide nem fürdőruhában mentünk és ezt nagyon meg is bántuk. Előtte a PAM hotelban vehettünk iszap és/vagy termálvizes fürdőt ez is remek szórakozás volt. A hotel svédasztalos étterme pedig a legfinomabb ételeket tartogatta a számunkra, a desszertekről nem is beszélve. Jó étkű vagyok, de a desszertek felét sem tudtam megkóstolni. Az Ephesus-i kirándulás szintén remek volt, sokat megtudunk erről az ősi városról. Sirince-ben végig kóstolhattuk, majd megvásárolhattuk a faluban termelt gyümölcsborokat (9-10 féle különböző gyümölcsből), és megismerkedhettünk a falusi élettel. A lovas safari árát én kicsit sokallottam, de páromnak nagyon tetszett. Az, mondjuk már neki sem, hogy a rólunk készült képeket 10euró/fő áron tudtuk volna megvenni, de persze ez nem is volt kötelező. Ugyan nem meghirdetett fakultatív program, de akit esetleg Pamukkale nem érdekel vagy több hétre ment annak érdemes ellátogatni szerdán a belvárosi nagy piacra ahol valóban kedvünkre alkudhatunk a különböző ruhaneműkből, terítőkből, bőr övekből és hasonlókból. Nagyjából a kért ár felért próbáljuk megvenni, amit kinéztünk. A belvárosi bazáros boltokban már kicsi más a helyzet. Ezekből ár tekintetében 2 félével találkoztunk. Az egyikben még a megemelt főszezoni áron próbálják nekünk eladni a termékeket, a másikban már ennek az árnak a felért, de persze ebből nem is tudunk már annyit alkudni. És ha már benn vagyunk a városban, akkor érdemes ellátogatni a kikötőbe ahol gyakran állomásozik 1-1 óceánjáró hajó, melyek engem nagyon lenyűgöztek. Az idegenvezetéssel általában meg voltunk elégedve, Ági remek munkát végzett (majd ha lesz fölös kis cicánk küldünk is neki ezért cserébe párat (Ági cica fóbiás)). Pár apró észrevételem lenne csak, ami esetleg a jövőben lehetne javítani. Mikor Ephesusba mentünk útközben még meg kellett állni és felvenni 2 utast, és mindkettőre várni is kellett 10-15percet. Ez már önmagában kicsit kellemetlen, de ha nem mondják meg egy busznyi embernek hogy miért vár, az még kellemetlenebb. Apró dolog, de szerintem sokat számít. A másik hasonló eset akkor amikor Pamukkale-ba mentünk. Itt nem 1-2, hanem 8-10 utast vettünk fel a belváros különböző pontjain. Ezt szintén praktikusabb lett volna előre közölni. Azt már nem is merem felvetni, hogy miért 40 embernek kellett 8-10re várni, mivel mire mindenkit összeszedtünk kb. 40percbe telt és egy egyébként is 3 órás utat még 40perccel emiatt megtoldani nem a legkellemesebb dolog. De Pamukkale miatt még ez is megérte...A másik dolog ami úgy rémlik elmaradt, az emberek tájékoztatása arról, hogy Törökországban a szennyvízelvezető rendszer nem képes a wc papír szállítására, így ne dobjuk a papírt a wc-be, mert különben az remekül eldugul tőle. Valószínűleg már az emberek többsége egyébként is megjárta Görögországot és tudja ezt, de mindig lehet olyan aki nem. A szobában persze ez le volt írva az ajtóra belülre egy lapra, de aki se angolul, se németül és persze görögül sem tud annak ez sovány vigasz. Többen írták, hogy a fakultatív programokat maguk szervezték. Ehhez annyit tudnék hozzáfűzni, hogy az általunk választott 6 fakultatív programból 3 volt ahol nem volt idegenvezetés: a 2 aquapark, ami 20-20euró/főért szerintem nagyon megérte így is. A 3. pedig a lovas szafari. Itt valóban spórolhattunk volna 5-10 eurót ha máshol foglajuk, de 1 program miatt kinek van kedve külön rohangálni. Illetve amit annak idején görögben is elmondtak, hogy lehet máshol foglalni fakultatív programot, de annak a minőségét a Grand Tours nem tudja, garantálni az általuk szervezettekét viszont igen...Ami még kicsit kellemetlen volt, hogy nívósabbnak látszó éttermekben sem beszélt minden pincér megfelelő szinten angolul. Ennek kivédésére tudom ajánlani az androidos telefonnal rendelkezőknek az Angol szótár és a Free Eng-Tur Dictionary nevű alkalmazásokat. Mindkettő offline szótár, vagyis nem szükséges hozzá letöltés után már aktív internet kapcsolat. Az első angol-magyar, míg a második angol-török szótár. Nekünk is hasznos volt amikor a pincérnek kellett volna elmagyarázni hogy nem szeretnénk petrezselymet a paradicsom levesbe,de semelyikünk nem tudta hogy van angolul a petrezselyem, se mi se ő…És ha így végül a telefon. Amikor az idegenvezető azt mondja, hogy tegyük el a mobil és ne nagyon használjuk, mert drága akkor higgyük el neki. Céges előfizetésem van, de így is sikerült +12 ezer jó magyar forinttal túllépnem a keretemet, mivel bedőltem egy, még a kompozás során kapott sms-nek hogy én most 1es roaming zónában vagyok. Amit azonban még a görögországi szolgáltató küldött. A törökországi szolgáltatók viszont 2es zónában vannak ami nem 100huf/perc hanem 300huf/perc, viszont ők cserébe erről nem is küldenek sms-t az országba lépéskor… Most látom, hogy kicsit sokat írtam, de remélem hogy lesz akinek még hasznára lesz ez a kis szösszenet. Zárásként azt tudnám elmondani, hogy tényleg remekül éreztük magunkat, a fakultatív programok remekek voltak, jó volt megismerni a más ország kultúráját, de mi úgy ítéltük meg, hogy Kusadasi egy olyan nyaralóhely amit egyszer mindenképp érdemes meglátogatni, visszatérő vendégek azonban nem leszünk itt.
Széll Gabriella Dátum: 2012-10-02 22:52:37
Kiss Jánosné írta ekkor: 2012-10-01 23:22:14
Kedves Gabriella ! Én úgy gondolom a Yonca Hotel (mert így van kiírva))) egy nagyon kényelmes szálláshely ! Nagy szobákkal, hatalmas fürdőszobával és megfelelő konyhával rendelkeznek az apartmanok. Az étkészlet éppen elég ahhoz, hogy kényelmesen le tudjon ülni mindenki étkezéshez. 2 karikás villany rezsó van, serpenyő, nagy edény, kisebb edény, tészta szűrő, műanyag tál 1 db. Véleményem szerint elegendő ! (Ritkaság számba megy az a felszereltség, ami pld Tolóban a Stella Apartmanban van, ott aztán minden van !) Amit én vittem : asztalterítő, konyharuha, mosogatószer és szivacs, domestos, papírtörlő, szúnyogírtó. Amit nem vittem, de kellett volna az hangyairtó a konyhába. A hűtőben valóban nincs fagyó rész, de pár napig birja a hűtőrészben is a vitt élelem. Szerintem az élelmiszer nagyon drága a szeszes ital viszont méreg drága ! ))) Aki sörözni akar a melegben , annak tömött pénztárcával kell mennie. 3,70 TL egy doboz sör. A szerdai ruha piacon remekül lehet vásárolni, igaz koppincs dolgokat. 40-50 Tl-ért pld tréning ruhát70-80-ért cipőt. Az üzletben a bőrárú szerintem szintén drága. Én egyébként le voltam nyűgözve, a látványtól: mindenhol épülő társasházak, de nem 1-2, hanem tizesével !!! Az utak minősége, vagy Izmirben több helyen mozgólépcső visz a felüljáróhoz !!! Igaz nem láttam pld megműveletlen, ugar területet a határban ! Nem láttam koldulót, mint itthon lépten-nyomon az utcán !! Mi saját szervezésben voltunk minden programon, mert dolmus (busz) megy minden irányban ! Szerintem Kusadasi új település lehet, de a tőle 20 km-re levő Ephesust az pld már i.e. 190-ben Nagy Sándor elfoglalta ! Erről olvashat ! Maga a csoda, hogy porszemnyi is van belőle vagyis, hogy igy megmaradt az utókornak ! A tengerpart nem a legtisztább a Long Beachen, de biztos vannak tisztább öblök. Összességében szerethető hely Kusadasi én mindenkinek ajánlom !
Igazán köszönöm a részletes tájékoztatást, így céltudatosabb lesz a csomagolás.
Kiss Jánosné Dátum: 2012-10-01 23:22:14
Széll Gabriella írta ekkor: 2012-09-30 23:58:27
Elfelejtettem, hogy a szállásunk a Yonca lesz :)
Kedves Gabriella ! Én úgy gondolom a Yonca Hotel (mert így van kiírva))) egy nagyon kényelmes szálláshely ! Nagy szobákkal, hatalmas fürdőszobával és megfelelő konyhával rendelkeznek az apartmanok. Az étkészlet éppen elég ahhoz, hogy kényelmesen le tudjon ülni mindenki étkezéshez. 2 karikás villany rezsó van, serpenyő, nagy edény, kisebb edény, tészta szűrő, műanyag tál 1 db. Véleményem szerint elegendő ! (Ritkaság számba megy az a felszereltség, ami pld Tolóban a Stella Apartmanban van, ott aztán minden van !) Amit én vittem : asztalterítő, konyharuha, mosogatószer és szivacs, domestos, papírtörlő, szúnyogírtó. Amit nem vittem, de kellett volna az hangyairtó a konyhába. A hűtőben valóban nincs fagyó rész, de pár napig birja a hűtőrészben is a vitt élelem. Szerintem az élelmiszer nagyon drága a szeszes ital viszont méreg drága ! ))) Aki sörözni akar a melegben , annak tömött pénztárcával kell mennie. 3,70 TL egy doboz sör. A szerdai ruha piacon remekül lehet vásárolni, igaz koppincs dolgokat. 40-50 Tl-ért pld tréning ruhát70-80-ért cipőt. Az üzletben a bőrárú szerintem szintén drága. Én egyébként le voltam nyűgözve, a látványtól: mindenhol épülő társasházak, de nem 1-2, hanem tizesével !!! Az utak minősége, vagy Izmirben több helyen mozgólépcső visz a felüljáróhoz !!! Igaz nem láttam pld megműveletlen, ugar területet a határban ! Nem láttam koldulót, mint itthon lépten-nyomon az utcán !! Mi saját szervezésben voltunk minden programon, mert dolmus (busz) megy minden irányban ! Szerintem Kusadasi új település lehet, de a tőle 20 km-re levő Ephesust az pld már i.e. 190-ben Nagy Sándor elfoglalta ! Erről olvashat ! Maga a csoda, hogy porszemnyi is van belőle vagyis, hogy igy megmaradt az utókornak ! A tengerpart nem a legtisztább a Long Beachen, de biztos vannak tisztább öblök. Összességében szerethető hely Kusadasi én mindenkinek ajánlom !
Széll Gabriella Dátum: 2012-10-01 20:27:44
Tagaj Cintia írta ekkor: 2012-10-01 13:28:16
Kedves Gabriella! Szerintem a cipő felesleges,mert csak a part elején van egy kisebb Köves rész,de utána homokos a tenger. Annyira meg nem kell cipő! Ahogy írtam,érdemes a búvár felszerelés, mi tengerbe is hasznát vettük, de a hajókázásra sajnos elfelejtettük vinni,de kértünk kölcsön,és az valami csodás volt. Tényleg nincs mikro,se fagyasztó,de a hűtő nagyon jól hűt. Pár pohár,evőeszköz volt, ha túl sokat és nem túl bonyolultat főztök akkor szerintem elegendő ami van. A tengerpartnál van egy kis bolt,ott vettük minden nap a kenyeret,nagyon finom volt,és nem is túl drága. A kipa-ba Is jókat lehet vásárolni,a felvágottak kicsit furák :) üdítőt is akar 1liraert lehetett venni! Alkohol,ezen belül a sör ami nagyon drága!
Kedves Cintia! Köszönöm a tanácsokat. Én egyszer voltam már Pamukkaleban, akkor egy kicsit csalódtam, mert a képeken a fehér "medencékben" mindenhol víz volt és mi csak ott láttunk vizet 3-4 helyen, ahol slagból folyt bele a víz. Bokáig sem ért, de legalább egy kis lábáztatásra vágytunk a nagy melegben, de annyira csúszott, hogy alig bírtunk libasorban körbetotyogni egy ilyen "lábáztatót". :-) Iszonyú melegben sokat kellett gyalogolni és árnyék nélkül órákig vártuk, hogy mikor indulunk vissza. Lassan telt az idő, mert a száraz medencékben nem fürödhettünk. Kusadasiban helyben vannak-e látnivalók kisebb kirándulásra, vagy ez egy új keletű nyaraló és szórakoztató központ inkább? Ugyanis semmit nem írtak le még Kusadasiról, épületeiről, történelméről stb. Vagy nincs?