Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen iratokra lesz szükségünk ha autóval (3 felnőtt és egy 28 hónapos baba) utazunk? Miskolcról kb. mennyi a menet idő? Pihenőket hol ajánlott tartani és hol nem? Előre is köszi a válaszokat!
Kedves Bernadett, mindenképpen meg kell csináltatni a baba iratait is vagy személyi vagy útlevél, ezt előre szeretném is leszögezni mert hiába baba de ő is ember és neki is kell rendelkezni papírokkal:) Ezt azért írom nyomatékosan mert jobb ha előre tudják, minthogy papír nélkül esetleg a határon nem engedik át az utazókat!Érdemes biztosítást kötni mindenki részére legjobb a BBP. Minden felnőttnek rendelkezni kell érvényes plasztikkártyás személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel , és az autó megfelelő papírjaival:jogosítvány,forgalmi,biztosítás, zöld kártya stb...Előre érdemes megnézni milyen szakaszokon megy az ember ami nem is veszélyes mert mondhatnám "egyenesen kell végig jönni". Autópályán kapuk vannak oda érdemes a megfelelő ország pénznemében aprót készíteni,hogy zökkenő mentesen történjen a haladás ...de ha erre nincs mód akkor euróval is lehet mindenhol fizetni. Én télen normál tempóban a Budapest- Thesszaloniki útvonalat 12 óra alatt tettem meg egyedül vezetve 4 szeri megállással. Érdemes felváltva vezetni, pihenni, és bekészíteni úti csomagot. Normális benzin kutak vannak mindenhol, úgyhogy bárhol meg lehet állni. Én a Szerbia-Macedónia útvonalon mentem itt mennek a buszaink is, szerintem ez a legjobb, leggyorsabb és legbiztonságosabb is.Végig autópálya van építve jelzésekkel, tehát nehéz eltévedni.Érdemes itthon teletankolni...nekem diesel autóm van amit Macedoniában tankoltam újra úgyhogy Budapestről teli tankkal indultam ami 900 km-re volt elég! De ez nyilván autótól függ! Nyáron a menetidő kitolódhat hiszen a határokon várakozásokra lehet számítani, ez nem törvényszerű de a főszezonban egész biztos! A várakozásokat nem lehet megjósolni .Lehet 5,10,20 perc vagy több óra...de ezt mindig az adott helyzet és határon lehet látni!Ezért is említettem,hogy jó dolog az úti csomagot bekészíteni! Szerintem jó ha az embernél vannak(főleg nyáron) frissítő kendő, üveg víz, nem romlandó ételek és ha befér az autóba akkor hűtőtáska! Még egy személyes jó tanács a vendégektől tanulva:plusz pluszkulcsot érdemes elhozni, mert sokszor előfordult,hogy a kocsikulccsal beúszott a vendég mert pl. beletette a fürdő nadrág zsebébe ...a kulcs meg kiúszott a zsebéből.....tehát a plusz kulcs nem rossz ha ott van nálunk! remélem tudtam segíteni :) viki