Szia Zsuzsi!
Nem nagyon ismerem Görögország időjárását. Tavaly júliusban voltunk Veletek Zakynthoson, ahhoz tudok viszonyítani csak.
Azt szeretném kérdezni, hogy az előszezonban érdemesebb inkább utazni, vagy az utószezonban? Én leginkább az esőtől és a borult időtől félek! Úgy olvastam, hogy eső csak májusban és szeptemberben várható, az is heves és gyorsan elmegy. Tényleg így van? Május végén milyen a hőmérséklet? A fürdéshez gondolom nagyon hideg a víz. Így ilyen szempontból jobb szeptemberben menni? Köszi Mónika
Kedves Mónika! Görögországban a nyári idegenforgalmi szezon tulajdonképpen már a húsvéttal, azaz általában áprilisban elkezdődik. Május elsejével a legtöbb szezonálisan működő étterem, szórakozóhely kinyit, tehát ezt tekinthetjük a szezon "hivatalos" kezdetének! Görög barátaimtól tudom, hogy az elmúlt héten több alkalommal napközben 25 fok felé emelkedett a hőmérséklet Korfun. Májusban az esős napok száma kb. 6, azaz ki lehet fogni egy esős hetet, de ritkán fordul elő, hogy május második felében legyen csapadék. Az elmúlt években május utolsó 2 hetében nagyon meleg volt Korfun, a tengervíz partszakasztól függően 18-20 fokos. Az egész országra vonatkozóan hasonló a helyzet. Júniusban a víz hőfoka 20 fok fölé emelkedik, előfordulhat néhány esősebb nap ebben a hónapban is (kb. összesen 3), de általában a nappali legmagasabb hőmérséklet ekkor már gyakran eléri, meghaladja a 30 fokot. Tavaly június második felében volt 2-3 esős, szeles nap a szigeten, eső után gyorsan felmelegedett a levegő és lehetett fürödni. A májusi, júniusi esőzést valóban hirtelen jött záporoknak kell elképzelni, azaz heves, rövid ideig tartó eső után kisüt a nap és olyan meleg lesz, hogy mindenki azonnal rohan a strandra…… A szeptemberi időjárás hasonló az előszezonihoz, ekkor is előfordulhat egy olyan hét, amikor esőzés miatt kissé hűvösebb van. Az esős napok elhelyezkedése a hónapon belül változatosan alakult az előző években. Októberben is kellemes meleg még az idő, a 25 fokot eléri napközben, napoznak, fürödnek, kirándulnak az utószezonban nyaralók…… Néhány esős, borús napra ekkor is lehet számítani, hogy a hónap melyik részében, az megjósolhatatlan. A tenger 23 fok körüli, a lassan mélyülő partoknál szinte forrónak érezzük, ha a levegő hőmérséklete 24 -27 fokos. MINDENT ÖSSZEVETVE: májusban hűvösebb a tenger, mint szeptemberben és októberben, viszont ez még a tavasz vége, ezért minden frissebb, üdébb, virágosabb. Hosszabbodnak a nappalok, sok a napsütés, kellemes meleg az idő, ritkán esik a hónap második felében. Utószezonban meleg a tenger, és ha ekkor nyaralunk, meghosszabbítjuk a nyarat és lerövidítjük a telet, feltöltődünk „napenergiával” a téli hónapokra. Előszezonban ugyanannyi a valószínűsége egy néhány napos esős időszaknak, mint utószezonban. Szerencsére ez a valószínűség kicsi…:-)…(kb. 20%...ez az én magánvéleményem…:-)). Elő- és utószezonban érdemes néhány meleg ruhát is becsomagolni a bőröndbe, azaz pl. kardigánt, hosszúnadrágot az esti sétákhoz, egy zártabb cipőt, stb. Remélem, tudtam segíteni a döntésben! Üdvözlettel: Zsuzsa